Hírek

2005.06.23. 06:41

Kahn, a szunnyadó vulkán

A németek nem tudták igazán eldönteni, örüljenek vagy búslakodjanak. Nehezen tudták kalibrálni, mennyit is ér a számukra az argentinok elleni, csoportgyőzelmet hozó döntetlen.

Dénes Tamás (Köln)

Ahogy reggel nézegettem az újságokat, a sajtójuk elégedett. A kölni Express például (alighanem inkább túlzott nemzeti büszkeséggel, s kevesebb tényszerűséggel nézve a kérdést) így fogalmaz: Klinsi B válogatottja hibátlanul táncolta a tangót. A Bild a csoportgyőzelmet ünnepli, s azt jövendöli, jöhetnek a brazilok. Ugyanakkor éppen a címeiben néha nehezen komolyan vehető bulvárlap foglalta össze legtömörebben a lényeget: ,,Jó meccs, Ballack nélkül is, de továbbra sincs győzelem a nagyok ellen.” Jürgen Klinsmannak ez a 2-2 volt a 14. mérkőzése a válogatott élén, a mindössze egyetlenegy vereség elfogadható eredmény. Ugyanakkor négy éve nem tudnak nyerni a németek a világranglista első tíz helyezettje ellen. Szentségtörés vagy sem, rögzítsük: most nem is volt annyira fontos a három pont megszerzése. Kedd este Oliver Bierhoff beszélt nekünk a csapat jövőjéről egy kisebb társaságban, s mivel a mérkőzés előtt voltunk, azt hangsúlyozta, a cél a győzelem. Egy nappal korábban Joachim Löw, a másodedző is hasonló húrokat pengetett. De aki ránézett az összeállításra, egyből tudhatta: tipikus harmadik csoportkörös húzás, hogy az addig kevesebbet vagy egyáltalán nem játszók is szerepet kapjanak. Pihent a sárga lapos Ballack, nem játszott az új kedvenc, Podolski, s a harmadik számú kapus, Timo Hildebrand őrizte a hálót. A futballrajongó német hölgyek egyik kedvence (az első számú vitathatatlanul Ballack, aki egy rögtönzött, s nem feltétlenül reprezentatív közvélemény-kutatásom szerint manapság a legnépszerűbb német sportoló), a Leonardo DiCaprióhoz hasonlított stuttgarti kapus egyébként ritka balszerencsés volt: egyedül Huth hazafejelt labdáját fogta meg, s másik két kapura menő lövéssel, a meccs legjobbjának választott Riquelme, illetve Cambiasso löketével nem tudott mit kezdeni.

Hildebrand persze továbbra is ,,csak” a harmadik számú kapus – s lehet, hogy hamarosan még egy listán ugyanerre a helyre kerül. A Bild ugyanis éppen szerda reggeli számában hirdetett szépségversenyt a csapat tagjai között, konzervatív ember lévén, azt írom, szavazzanak a hölgyek (az interneten keresztül – www.bild.de – megtehetik a Reggel olvasói is). A bulvárlap egyébként máris megdicsérte a fiúkat: újságírói szerint hosszú évek óta a mostani legjóképűbb válogatott. Egyébként szót váltottam a kérdésről egy nálam lényegesen autentikusabb ítésszel is – természetesen hölgy az illető –, aki még ki is egészítette a megállapítást azzal, hogy Klinsmann küllemben veri visszamenőleg alighanem az összes elődjét.

Az a vicc, hogy a kérdés valóban foglalkoztatja a németeket. Könnyen kitalálható, hogy a csapatból ki osztja meg szépség tekintetében leginkább a közvéleményt, persze hogy Oliver Kahn. Évek óta figyelem Kahnt, furcsa „pali”, rendíthetetlennek akar tűnni, fantasztikus magabiztosságot és nyugalmat kíván sugározni, de azt hiszem, óriási önfegyelemre van szüksége hozzá. Az őt legjobban ismerők egyike, Sepp Maier például – utalva a Klinsmannék által kitalált rotációra, illetve Kahn jelenlegi helyzetére, s arra, hogy elveszítette a csapatkapitányi karszalagot is – azt mondta, szerinte csak idő kérdése, mikor tör ki a szövetségi kapitány és az első számú kapus, az egykori játékostárs között a harc vulkánja.
Olli egyébként pókerarcot öltött, az argentinok elleni meccs szünetében is sétálgatott, kedélyesen megölelte az ellenfél Bayern-játékosát, Demichelist, ha kérdezik az újságírók, azt mondja, neki így is jó, az edzők dolga, mikor ki véd. Persze nem biztos, hogy tényleg annyira nyugodt, mint mondja.

Régebben különben nagyon jó volt a sajtója is, mostanában több lap is inkább a cseppet sem könnyebb embernek mondható Lehmann pártját fogja, emlegetve, hogy a Klinsmann-érában az Arsenal kapusa sokkal jobb mutatókkal rendelkezik a válogatottban, mint szívből utált vetélytársa. Erre is megvan a kahni válasz: ,,Nekem semmit sem kell már bizonyítanom. Én vagyok a legjobb német kapus.”

Nincs ingyen a luxus

A Konföderációs kupán bemutatkozott egy körülbelül egyéves svájci székhelyű cég, az iSe is. A FIFA-val kötött szerződés alapján a vállalat felelős a vendéglátásért (közkeletű angol kifejezéssel a hospitalityért) a 2006-os tornán. Az iSe négyféle csomagot (Sky Boxes, Elite, Prestige és Premier) ajánl cégeknek és egyéni vásárlóknak egyaránt. A különféle csomagok különféle minőségű szolgáltatásokat jelentenek, a legelőkelőbb például a stadion boxaiba szóló Sky Boxes. A csomagba beletartozik a mérkőzésjegy, a parkolási lehetőség, a vendéglátás, a vacsora és egy kis ajándék is. Sajnos a vendéglátás ára meglehetősen borsos a magyar pénztárcák számára, a legegyszerőbb Premier csomagban összesen három mérkőzés megtekintése szerepel 1900 euróért, ami közel félmillió forint. Az iSe kommunikációs igazgatója egyébként magyar, Csanádi Péter.

A csoport, 3. forduló:

Németo.–Argentína 2-2 (1-1)

Nürnberg, 42 ezer néző,

vezette: Michel (szlovák).

Gólok: Kuranyi (29.), Asamoah (51.), illetve Riquleme (33.), Cambiasso (74.).

Tunézia–Ausztrália 2-0 (1-0)

Lipcse, 24 ezer néző,

vezette: Chandia (chilei).

Gól: Santos (26., 70.).

A csoport végeredménye:

1. Németország 7 pont 9-5

2. Argentína 7 pont 8-5

3. Tunézia 3 pont,

4. Ausztrália 0 pont

B csoport:

A Görögország–Mexikó és a Japán–Brazília mérkőzés lapzárta után ért véget.

Elődöntők:

Vasárnap: Argentína–Mexikó

Szombat: Németország–Brazília vagy Japán

A Konföderációs kupán bemutatkozott egy körülbelül egyéves svájci székhelyű cég, az iSe is. A FIFA-val kötött szerződés alapján a vállalat felelős a vendéglátásért (közkeletű angol kifejezéssel a hospitalityért) a 2006-os tornán. Az iSe négyféle csomagot (Sky Boxes, Elite, Prestige és Premier) ajánl cégeknek és egyéni vásárlóknak egyaránt. A különféle csomagok különféle minőségű szolgáltatásokat jelentenek, a legelőkelőbb például a stadion boxaiba szóló Sky Boxes.

A csomagba beletartozik a mérkőzésjegy, a parkolási lehetőség, a vendéglátás, a vacsora és egy kis ajándék is. Sajnos a vendéglátás ára meglehetősen borsos a magyar pénztárcák számára, a legegyszerőbb Premier csomagban összesen három mérkőzés megtekintése szerepel 1900 euróért, ami közel félmillió forint. Az iSe kommunikációs igazgatója egyébként magyar, Csanádi Péter.

A csoport, 3. forduló:

Németo.–Argentína 2-2 (1-1)

Nürnberg, 42 ezer néző,

vezette: Michel (szlovák).

Gólok: Kuranyi (29.), Asamoah (51.), illetve Riquleme (33.), Cambiasso (74.).

Tunézia–Ausztrália 2-0 (1-0)

Lipcse, 24 ezer néző,

vezette: Chandia (chilei).

Gól: Santos (26., 70.).

A csoport végeredménye:

1. Németország 7 pont 9-5

2. Argentína 7 pont 8-5

3. Tunézia 3 pont,

4. Ausztrália 0 pont

B csoport:

A Görögország–Mexikó és a Japán–Brazília mérkőzés lapzárta után ért véget.

Elődöntők:

Vasárnap: Argentína–Mexikó

Szombat: Németország–Brazília vagy Japán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!