Hírek

2005.06.16. 07:04

Japán–francia Concorde kerül a tervezőasztalra

Egyezményt írt alá a japán és a francia repülési-űrhajózási kormányhivatal a párizsi repülési bemutatón. A két ország nem mást határozott el, mint hogy létrehozza a hangsebességnél gyorsabb személyszállító gépek újabb nemzedékét.

Cs. E.

Az összefogás keretében szeretnék alkalmazni azokat a tudományos és műszaki eredményeket, amelyekben a két fél jeleskedik. Japán szeretné, ha hozzájutna az amerikai és az európai repülőgép-gyártási tapasztalatokhoz, maga pedig az energiatakarékos, illetve a hajtóműgyártási technológiákat osztaná meg partnereivel. Az együttműködési szándék végső célja az olcsó és szupergyors légi közlekedés megvalósítása. Ehhez még egy sor problémát kell megoldani. Okulva a Concord tapasztalatain, a fő feladat a repülőgép hangjának csökkentése. Japán már egyszer egyedül is nekiveselkedett szuperszonikus utasszállító gép tervezésének, de 2002-ben, egy sikertelen próbarepülés után leállt. A brit-francia társulásban gyártott Concorde még a hatvanas években született meg, és 2003-ig rendszeresen közlekedett Európa és az Egyesült Államok között. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!