Hírek

2005.06.02. 00:00

Jaj a feketedajkaságnak!

Jövő év januárjától várhatóan büntethető lesz az a magánszemély, aki bejárónőként, karbantartóként vagy épp kertészként engedély nélkül foglalkoztat külföldit. Elképzelhető, hogy a hazaiak alkalmazására is kiterjesztik a szigort.

Koczó Ildikó

Kertész, bébiszitter, bejárónő alkalmazásáért is bírságolhat januártól az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), ha az külföldi, és nincs munkavállalási engedélye. A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény átfogó módosításához készült koncepció szerint azok, akik magánháztartásban foglalkoztatnak külföldit – akár erdélyi vagy kárpátaljai magyart –, büntethetők lesznek. Ha a magánszemélyt feketefoglalkoztatáson kapja az OMMF, a munkaügyi felügyelők a minimálbér kétszeresének megfizetésére kötelezhetik a háztartást. Ha ismét előfordul a külföldi feketén foglalkoztatása, akkor már a legkisebb kereset négyszeresére emelkedik a büntetés. Vagyis a mostani minimálbérrel kalkulálva, minimum 114 ezer, maximum 228 ezer forintra bírságolható, aki így alkalmaz takarítónőt vagy karbantartót.

Nem világos, hogy az OMMF hogyan, milyen módon ellenőrzi a háztartások feketefoglalkoztatását – vetette fel Varga Péter ügyvéd. Véleménye szerint legfeljebb csak feljelentés alapján vizsgálódhatnak a ház körül a munkaügyi felügyelők. Az OMMF elképzelései szerint célszerű lenne, ha a munkaügyi határozatok végrehajtását a kormány azzal segítené, hogy a kiszabott bírság köztartozásnak minősülne. Így a kirótt büntetések adók módjára behajthatók lennének. Ez leginkább nem a magánháztartások szankcionálását érintené, sokkal inkább a vállalkozásokat.

A munkaügyi ellenőrzési rendszer átalakításának terve várhatóan július 27-re készül el, szeptember elsején kerül a parlament elé, és januárban léphet legkorábban életbe. Az OMMF az előzetes koncepcióban már most azt kérte, váljon lehetővé a munkaügyi felügyelők számára, hogy információkat kapjanak a külföldi állampolgároknak kiadott munkavállalási engedélyekről. Arról egyelőre nincs információ, hogy az új szankciórendszer valóban csak a külföldiek feketefoglalkoztatását bünteti-e a háztartásokban vagy később kiterjesztik a szigort a hazai bejárónőkre, kertészekre is.

Bartal Anna Mária kutatásának adatai szerint az egyik legkevésbé törvénytelennek tartott feketemunka épp a bejárónő, takarítónő foglalkoztatása. A rejtett gazdaságban zajló és háztartásokban rejlő munkaerő-kapacitást vizsgáló tanulmány szerint ezeknek a munkáknak a sajátossága, hogy mindkét fél, a munkaadó és a munkavállaló is úgy véli, ő magánemberként vesz részt az együttműködésben, vagyis ez nem feketefoglalkoztatás.

Varga Péter szerint aggályos, miként nyer bizonyítást, hogy például egy erdélyi magyar, aki a házkörüli munkát végzi, valóban feketemunkás-e, vagy csak baráti segítséget nyújt. A bizonyítás azért is kérdéses, mert Bartal Anna Mária kutatása szerint a lakosság 41 százalékával fordult elő az elmúlt egy-két évben, hogy például lakásépítésben segített rokonának, barátjának. Az ellenszolgáltatás nélkül, háztartásokban végzett „baráti segítség” értéke egy főre vetítve átlagosan 75992 forint évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!