Hírek

2005.06.27. 00:00

Itt az átfogó olajválság?

Bak

Nem elképzelhetetlen a literenként 300 forintos olajár, bár szakértők egy csoportja szerint ez nem valószínű. A korábbi olajválságok idején a mostaninál sokkal nagyobb éves drágulást mértek. A Moody''s Investors Service friss elemzése szerint 1973-74-ben 168 százalékot, 1980-81-ben 110, 2000-2001-ben 80 százalékot. Tavaly június óta az áremelkedés 44 százalék. A 25 évvel ezelőtti ár az inflációval korrigálva ma 75 dollár lenne hordónként. Most éppen átlépte a 60-at. A Wall Street Journalban megszólaló szakértő nem tartja kizártnak, hogy jövő márciusban 90 dollár lesz az olaj.

Még az olajipar vezetői között is vannak, akik egyenesen árcsökkenést várnak a következő hónapokban. Arra alapozva, hogy a mostani áremelkedés - amelyben persze a tőzsdei spekuláció is benne van - motorja a 10 százalék körül száguldó kínai és a 3-3,5 százalékkal bővülő amerikai gazdaság. Egy ponton ezek a gazdaságok jelentősen lassulni fognak, ami visszaveti az energiaigényt. A benzin hazai árában a dollár árfolyama is döntő. Ha a dollár tovább erősödik az euróval szemben, az lényegesen megdrágítja a magyarországi árakat a dollárelszámolás miatt. Ha az amerikai valuta megközelíti az egy az egyhez árfolyamot a kontinentális pénzzel szemben, a nyersolaj világpiaci ára pedig 70 dollár körülire emelkedik, az okozhat 300 forint literenkénti benzinárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!