Hírek

2005.06.27. 01:59

Ítéletre várnak a Makai-klán tagjai

Tizenhét vádlott áll a héten bíróság elé, hogy a Makai-klán ügyében kimondják az ítéletet. A spanyolországi szövevényes emberkereskedelmi ügyben személyi szabadság megsértése, kitartottság, közokirat-hamisítás és bűnpártolás is szerepel. Ha a bíróság elfogadja az ügyészi indítványt, akár nyolcan is rács mögé kerülhetnek.

Nagy Eszter Dóra

A vádirat szerint 1998 és 2002 között a Makai fivérek irányítása alatt működő magyar bűnözői csoport Spanyolországba juttatott ki fiatal lányokat. Ott aztán Barcelona és a környékbeli városok egyikében elszállásolták áldozataikat, és prostitúcióra kényszerítették őket. Olyan eset is akadt, amikor egymás között pénzért adták-vették a lányokat. A vádirat szerint a vádlottak a mindennapi megélhetésükhöz szükséges forrást a lányokkal folytatott kereskedelemből és áruba bocsátásukból nyerték.

A fiatal áldozatok eközben állandó felügyelet alatt álltak, útlevelüket elvették, így nem tudtak hazatérni. Ráadásul a vádlottak magatartása meg is félemlítette őket. A kiutaztatott áldozatok többsége hamis okmányokkal jutott Spanyolországba, amelyet a vádlottaktól kaptak. Utóbbiak közül többen szintén hamis iratokkal tartózkodtak külföldön.

A Makai-klán egyik tagját korábban egy gyilkossággal is összefüggésbe hozták. A férfit 2002 novemberében fogták el Spanyolországban, és érdi nagybátyjának megölésével gyanúsították meg. A tetemet a hatóságok szerint feldarabolta, és vödrökbe, szatyrokba csomagolva elrejtette a sértett családi házának fészerében. Ő volt egyébként a szövevényes ügy utolsó láncszeme, aki még hiányzott a gyanúsítotti körből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!