Hírek

2005.06.08. 00:00

Időzített bomba a problémás ember

A dévaványai kislány megölésével gyanúsított S. Sándor nem emlékszik arra, hogy mi történt. A szécsényi gyilkosság gyanúsítottja, P. Tamás sem tudja, miért ölt.

Szemán L.–Nagy E. D.

A labilis idegzetű ember könnyen időzített bombává válik, ha alkoholt iszik, vagy drogozik – mondta lapunknak dr. Funk Sándor addiktológus főorvos. Minderről a dévaványai gyerekgyilkosság kapcsán beszélt lapunknak.

Az eddigi adatok szerint vasárnap hajnalban a kislány szülei házának az udvarán gyilkolta meg S. Sándor (18) J. Dórát (14). A támadó még a kislány nyakát is átvágta, majd az összeszúrkált testét bevonszolta a melléképületbe. Közben megvágta saját kezét is. A most érettségizett fiú nem tud magyarázatot adni tettére. Azt elismerte, hogy egyszer megszúrta, de hogy mi történt ezután, nem tudja. Legalábbis ezt állítja. Hajdú Antal, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint a helyszín ellentmond a gyanúsított állításának. Szakértők bevonásával vizsgálni fogják, hogy miért csak egy momentum maradt meg a fiú tudatában.

Nem volt szerelmes áldozatába és nem is haragudott rá, vallotta a nyomozóknak S. Sándor. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: vér- és vizeletmintát vettek a gyanúsítottól és szakértővel vizsgáltatják, hogy fogyasztott-e drogot, illetve mennyi alkoholt ivott. Szombati szerint maga S. Sándor nyilatkozott arról, hogy a gyilkosság előtt néhány pohár sört megivott, ám a rendőrök szerint a fiatalember nem látszott ittasnak. A drogfogyasztás ugyan nem merült fel nála, de ezt is vizsgálják.

– Igen heves agresszió is keletkezhet a labilis idegzetű emberben az első kortyok után. A büntetőjog ismeri a patológiai részegség fogalmát, amikor tünet egyáltalán nincs, ám az ebben az állapotban lévő rendkívül agresszívan viselkedik, akár gyilkolhat is – magyarázta Funk. Több tanú is beszélt a rendőröknek arról, hogy S. Sándor néhány hónapja megváltozott. Hangoztatta, hogy pisztolyt vett, és azt használni szeretné. Öngyilkosságot is emlegetett. A rendőrök még nem találták meg a tanúk által említett pisztolyt.

Április 1-jén hasonló gyerekgyilkosság történt. Akkor Szécsényben, a büntetett előéletű P. Tamás (23) gyilkolta meg H. Violettát (14). A tizennégy éves kislány barátnőjétől indult haza, amikor gyilkosa lecsapott rá. A helyszínen vérnyomokat találtak, a gyerek holtteste három nappal később a tettes rokonának háza kertjében, a szennyvízgödörből került elő. Az elkövető a kislányt berántotta autójába, bántalmazta. A férfit korábban éppen nők elleni erőszakért ítélték el. Például egyik barátnőjét fához kötözve kínozta.

A szécsényi tragédiára sem tudtak eddig még magyarázatot adni a nyomozók. Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőrkapitányság szóvivője azt mondta: szakértői véleményekre várnak. A gyilkossággal meggyanúsított P. Tamás továbbra sem beszél a történtekről, így két hónap elteltével sem lehet tudni, miért kellett meghalnia H. Violettának. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a rendőrök azt feltételezik, gyilkos és áldozata korábban nem ismerték egymást. Igaz, Szécsény egy kis település, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Így akár látásból azt is tudhatták, hogy ki a másik.

A gyilkos alkohol

Süttő mellett, 2003-ban, egy kis erdőben hétszer átvágták Gy. Andrea (17) torkát. A tettes meggyalázta a halott lányt a testét egy szakadékba dobta. A gyilkosságot a helybéli T. György (19) beismerte. A fiú korábban drogozott, tette éjszakáján pedig berúgott. Már korábban is szeretett volna a lánnyal járni, de ő visszautasította. A diszkóban találkoztak, majd kicsalta Andreát a közeli kis erdőbe. Barátai tudtak arról, hogy György drogozott, és hogy leszokott a szerről. A gyilkosság utáni napon együtt voltak. A fiú ugyan kicsit feszült volt, de barátai nem is sejtették, hogy mit tett. Amikor a rendőrök érte mentek, már tudta miért is keresik. A nyomozóknak bevallotta a bűncselekmény elkövetését, és a gyilkossághoz használt kést is megmutatta.

Süttő mellett, 2003-ban, egy kis erdőben hétszer átvágták

Gy. Andrea (17) torkát. A tettes meggyalázta a halott lányt

a testét egy szakadékba dobta. A gyilkosságot a helybéli T. György (19) beismerte. A fiú korábban drogozott, tette éjszakáján pedig berúgott. Már korábban is szeretett volna a lánnyal járni, de ő visszautasította.

A diszkóban találkoztak, majd kicsalta Andreát a közeli kis

erdőbe.

Barátai tudtak arról, hogy György drogozott, és hogy leszokott a szerről. A gyilkosság utáni napon együtt voltak. A fiú ugyan kicsit feszült volt, de barátai nem is sejtették, hogy mit tett. Amikor a rendőrök érte mentek, már tudta miért is keresik. A nyomozóknak bevallotta a bűncselekmény elkövetését, és a gyilkossághoz használt kést is megmutatta. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!