Hírek

2005.06.23. 00:00

Idővel kicsúszik a műemlék terület a főváros kezéből

Hatszázhatvanmillió forinttal emelik a Rác fürdő fejlesztésére alapított Rác Nosztalgia (RN) Kft. törzstőkéjét. Ezt hagyta jóvá a főváros tulajdonosi bizottsága keddi ülésén.

Zsidai Péter

Az RN háromnegyedét a Rác Beruházó (RB) Kft. birtokolja, amely a ciprusi bejegyzésű Framor Holding érdekeltségébe tartozik. A maradék a fővárosi önkormányzat Budapesti Gyógyfürdő Rt.-jének (BGY) tulajdona. A BGY nem vesz részt a készpénzbefizetéssel járó emelésben. A földtulajdonát számítják majd be, amint a szállodából, siklóból és a fürdő bővítéséből álló komplexumot átadják. A kft. innen részvénytársaságként működik tovább. Így a műemlékvédelmet is élvező terület háromnegyede a ciprusi érdekeltségű RB-hez kerülhet majd.

Zsinka László (MIÉP) a négy éve húzódó beruházást elhibázottnak tartja. A tulajdonosi bizottság alelnöke szerint a fejlesztést a fővárosnak egymagának kellett volna elvégeznie. Úgy látja, az RB-re semmi szükség, mivel készpénzt nem kockáztat. A mostani tőkeemelés fedezetének visszafizetésére ugyanis elsőbbségi jogot élvez. – Előbb fogják visszafizetni kamatostul a pénzét, minthogy osztalékot fizetnének – mondta lapunknak a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!