Hírek

2005.06.30. 00:00

Holnaptól gyógyszerdrágulás

Ma a szokásosnál várhatóan többen keresik fel a patikákat. Július 1-jétől ugyanis 1200 gyógyszer ára emelkedik annak ellenére, hogy a gyártók nem emelték a társadalombiztosító által támogatott közel hatezer készítmény árát. Az 1200 orvosság hetven százalékánál az emelkedés kevesebb száz forintnál, a többinél átlagosan ötszáz forint, kétszáz termék térítési díja csökken, ötszázé pedig változatlan marad. A tb-listára 103 új készítmény kerül fel.

V. G.

Az egészségügyi kormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az úgynevezett fix támogatási rendszerével, valamint a generikus – lejárt szabadalmi védettségű – és ezáltal olcsóbb gyógyszerek forgalmának növelésével igyekszik mérsékelni a bajt.

A „fixesítés” lényege, hogy az OEP az azonos hatóanyagú, illetve a hatóság által egyenértékűnek tartott gyógyszercsoportokban a legolcsóbb készítmény árához szabja a támogatás összegét. Ezt a támogatást kapja valamennyi, e csoportba tartozó orvosság. Így ha az orvos az olcsóbb szert írja fel a jövőben betegének, akkor annak nem lesz több a gyógyszerkiadása. Ha a drágábbat választják, a fix tb-támogatás és a gyógyszer ára közötti különbözetet a betegnek kell állnia. A tb által nem támogatott készítmények közül 133 ára nő, húszé csökken, s hatvanhét új készítménnyel bővül a hatezer szert tartalmazó lista. Jelentősebb, 500–1000 forintos emelkedés a merevedést segítő szereknél lesz, a fogamzásgátlók ára 28–140 forinttal nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!