Hírek

2005.06.16. 00:00

Híres költőnő Dél-Afrikából

Dél-Afrika alighanem legnagyobb megbecsülésnek örvendő költője, Antjie Krog ma veszi át a Közép-európai Egyetem Open Society (Nyitott Társadalom) Díját.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Antjie Krog első könyve tizenhét éves korában jelent meg, azóta tíz verseskötetet, két regényt és egy drámát írt
[/caption]Hírét önmaga hozza el Magyarországra, mivel idehaza Antjie Krog neve gyakorlatilag ismeretlen. A dél-afrikai költőnő nem található a Világirodalmi lexikonban, és egyetlen műve sem olvasható magyarul. Így a hazai olvasók között kevés akad, aki tudja, hogy az ötvenkét éves írónő a Country of My Skull, azaz Koponyám hazája című regényével lett világhírű. Az apartheid bukása utáni igazságtételi eljárások rettenetes összetűzéseiről szóló megrázó műből tavaly film is készült, John Boorman rendezésében. A főhősnőt, Annát Juliette Binoche, partnerét Samuel L. Jackson játssza. Anna költőnő, aki az Igazságtételi és Megbékélési Bizottság meghallgatásairól tudósít a dél-afrikai rádióban. Hasonlóan ahhoz, ahogy maga Krog is tette a kilencvenes évek derekán. Méghozzá olyan példamutatóan, hogy munkájáért rangos újságírói elismerésben részesült hazájában.

Krog az a szerző, akire mind a fehérek, mind a feketék nagy tisztelettel tekintenek. Ő számít ma a legnagyobb írónak, elsősorban a Koponyám hazája című regénye okán, amely 1998-ban jelent meg, és számos világnyelvre lefordították. Pedig Korg inkább költőnőnek mondható, hiszen tíz verseskötete látott napvilágot, afrikaansz nyelven. Krog ugyanis afrikaaner, azaz – csakúgy, mint fehér honfitársai – a 17. századi holland telepesek leszármazottja.

Krog jelenleg a Fokvárosban él, és az ottani egyetemen tanít. Ezért is élvez nagyobb megbecsülést, mint J. M. Coetzee, mivel a Nobel-díjas regényíró Ausztráliában él, és angolul alkot. A Közép-európai Egyetem (CEU) tizenegy éve alapította az Open Society (Nyitott Társadalom) elnevezésű díjat. Minden évben a legkorszerűbb társadalmi eszmékért kiemelkedően tevékenykedőknek ítélik oda, nemzetiségre való tekintet nélkül. A díjban eddig olyan személyiségek részesültek, mint Vaclav Havel, Göncz Árpád vagy Tom Lantos.

Idén méltán kapja meg Antjie Krog, aki munkamódszeréről azt vallja: „Írni rendkívül kockázatos vállalkozás. Ha az ember nincs felkészülve rá, hogy leendő könyve el is pusztíthatja, nem születhet jelentős írás.”

Antjie Krog

Kroonstad, Dél-Afrika, 1952. október 23.

Család: Férjezett, négy gyermek édesanyja

Munkásság: Tíz verseskötet, két gyermekkönyv, két regény, egy dráma

Család: Férjezett, négy gyermek édesanyja

Munkásság: Tíz verseskötet, két gyermekkönyv, két regény, egy dráma Antjie Krog első könyve tizenhét éves korában jelent meg, azóta tíz verseskötetet, két regényt és egy drámát írt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!