Hírek

2005.06.30. 05:46

Hét településnek épül az új víztisztító

Regionális összefogással épül meg a dél-budai szennyvíztisztító. Az erről szóló pénzügyi és elszámolási megállapodást kedden írta alá Budapest és hat érintett település (Érd, Diósd, Tárnok, Budaörs, Budakeszi, Százhalombatta) képviselője.

Kiss Gergely

A felek kijelölték a közös beruházás képviselőjét, meghatározták a konzorcium működését, rögzítették a felépülő létesítmények tulajdonjogát és üzemeltetésének elveit. Az új dél-budai telep megépítésére még 2003-ban kötelezték el magukat a városvezetők. A hetvenötmilliárd forintos beruházás költségének kilencven százalékát állami és uniós forrásokból biztosítják. A fennmaradó tíz százalékot az érintett önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk.

A tervezett szennyvíztisztító kapacitása napi ötvennyolcezer köbméter lesz. Ehhez 362 kilométer hosszú csatorna és huszonkettő átemelő megépítésére lesz szükség. A megállapodás szerint ebből az összegből Budakeszi és Százhalombatta meglévő szennyvíztisztítóit is korszerűsíthetik majd. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát a Főmterv Rt. már korábban elkészítette. A létesítmény megtervezésére és a kivitelezésre a főváros közbeszerzési pályázatot ír ki. A munkálatok végleges befejezésének határideje 2010.

Budapest jelenleg kilencven százalékban csatornázott, ám az összegyűlt szennyvíz mennyiségének több mint fele tisztítás nélkül ömlik a Dunába. A csepeli telep megépülésével ez az arány kilencven százalékra emelkedik. A teljes lefedettséget a dél-budai beruházás teremti meg. Az európai uniós irányelvek ez esetben száz százalékot követelnek meg. Hazánk ez alól 2010-ig kapott felmentést.

Vizsgálnák a csepeli beruházást

Vizsgálóbizottság megalakítását kezdeményezi a csütörtöki Fővárosi Közgyűlésen Deák András. A közbeszerzési bizottság elnöke azért állt elő javaslatával, mert a csepeli központi szennyvíztisztító beruházásának ügye tapodtat sem halad előre. Idén eddig egyetlen közbeszerzési pályázatot írtak ki, Deák szerint azt is törvénytelenül. A fideszes politikus Atkári Jánosra hivatkozott, aki két hónapja jelezte: komoly késésben van a beruházás, aminek meg kell keresni a felelőseit.

Vizsgálóbizottság megalakítását kezdeményezi a csütörtöki Fővárosi Közgyűlésen Deák András. A közbeszerzési bizottság elnöke azért állt elő javaslatával, mert a csepeli központi szennyvíztisztító beruházásának ügye tapodtat sem halad előre. Idén eddig egyetlen közbeszerzési pályázatot írtak ki, Deák szerint azt is törvénytelenül. A fideszes politikus Atkári Jánosra hivatkozott, aki két hónapja jelezte: komoly késésben van a beruházás, aminek meg kell keresni a felelőseit. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!