Hírek

2005.06.30. 05:45

Hemzseg a bombáktól a Gellért-hegy

Német–orosz együttműködéssel készült második világháborús bombát ástak elő a tűzszerészek a I. kerületi Bérc utca sziklás területéről. A robbanószerkezetet kedden délután találták meg a szakemberek, akik a budavári önkormányzat megbízásából vizsgálják át a parkosításra váró hegyoldalt.

Tóth Tímea

– Hetven centiméter mélyen volt a sziklába fúródva ez az ötvenkilós bomba – mutat a földön fekvő, már szétszerelt vastöltetre Soós István (39) tűzszerész. – Régi László kollégámmal közösen szedtük ki a földből, majd eltávolítottuk a gyújtószerkezetet. Kicsit meglepődtünk, mert a német bombatestben orosz gyújtószerkezet volt. Ez elég ritka nálunk.

Ha a bomba a felszínen felrobban, ötszáz méter sugarú körben mindent elpusztít. A földbe ágyazódva kisebb a robbanóereje, de így is kiürítették néhány órára az épületeket százötven méteres körben. Hat lakóházat és a közeli Határon Túli Magyarok Hivatalát. A tűzszerészek a tizenöt-húsz centiméteres gyújtószerkezetet a helyszínen felrobbantották, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe vitték. Erről a területről több kisebb–nagyobb bomba és kézigránát került elő a közelmúltban és várhatóan még találnak néhányat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!