Hírek

2005.06.28. 05:34

Háború lesz vagy békekötés a tanácskozás vége?

Ma ül össze az autósport világtanácsa (World Council), hogy döntsön az indianapolisi futamon kialakult gumibotrány ügyében. Az már egy nappal az ülés előtt is világos volt, hogy mindkét oldal, azaz a csapatok (kivéve talán a Ferrarit) és a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) is szilárd álláspontot fog képviselni, melyből jottányit sem kíván engedni.

BAMA

A csapatok véleményét a botrányos futamon ugyan elrajtoló, ám ettől még szolidáris – a hét végén egyébként Budapesten tesztelt – Minardi főnöke, Paul Stoddart mondta el: „A csapatok nem szegték meg a szabályokat, ezért ha a FIA megbünteti őket, akkor itt háború lesz. Felkészülhetnek rá, hogy a Francia Nagydíjon csak két autó fog elindulni!” Az ausztrál vélhetően a Forma–1-et 2008 után is életben tartó Concorde-szerződést eddig egyedüliként aláíró Ferrarira gondolt. Egyébként a FIA készül egy ilyen forgatókönyvre, állítólag GP2-es (a Forma–1 kistestvére és utánpótlásbázisa) autókkal töltenék fel a mezőnyt – más kérdés, hogy ki lenne erre kíváncsi.

Max Mosley, a FIA elnöke leszögezte, a testület is határozott álláspontot képvisel, azaz a renitensek nem fogják megúszni büntetés nélkül. Mint mondta, nagy tiszteletnek örvendő előde, Jean-Marie Balestre sem tett soha engedményeket, ezért lett az F1 az, ami. Más kérdés, hogy Balestrét megbuktatta a Tanács. Ami Mosley számára még rosszabbul hangzik: a csapatvezetők egyöntetűen állítják, akár heteken belül képesek elindítani saját, független versenysorozatukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!