Hírek

2005.06.20. 07:16

Fűre lépni szabad!

A nagyok között is a legnagyobb. Wimbledon egyet jelent a tenisszel.

Árvay Sándor

Az angol nemzetközi bajnokság hétfőn kezdődő küzdelmein Czink Melinda az egyetlen magyar szereplő a felnőttek között, az idén már négyszeres junior Grand Slam-döntős Szávay Ágnes egy hét múlva kezd korosztálya mezőnyében. Látnivaló, persze bőven lesz (a hazai néző a Sport1 televízió délután kettőkor kezdődő napi adásait követheti figyelemmel), a selejtezők zárultával a férfiaknál és a nőknél egyaránt 128-an vágnak neki a versenynek. A nem hivatalos füves pályás világbajnokság 1877-es rajtja óta persze csak az igazán nagyoknak sikerült az első győztes, Spencer Gore követői közé feliratkozniuk.

Jövő vasárnapra kiderül, ki lesz a szerencsés… Bár ez a jelző aligha megfelelő, hiszen Fortunának van a legkisebb köze ahhoz, ki lesz a bajnok. Még akkor is, ha a sorsolás már a legjobb 64 között összehozhatja a 2003-as döntős, ausztrál Mark Philippoussist és az idei melbourne-i nyertes, orosz Marat Szafint, a negyedik fordulóban pedig létrejöhet a 2002-es és 2003-as finálé ismétlése, a Williams-házirangadó, az egyaránt kétszeres wimbledoni bajnok Venus és Serena között.

Az amerikai testvérpár egymás ellen játszott döntőit mindkétszer az ifjabb Serena nyerte, mostani célba érésére azonban jóval kevesebben tippelnek, mint egykoron. A világelső Davenport éppen egytucatnyi szereplést tudhat maga mögött (1999-ben bajnok, egy évvel később második volt), ám a 29 esztendős kaliforniai az 1-es kiemelés ellenére nem a legnagyobb favorit. A győztes talán abból a szekcióból kerülhet ki, ahol a Roland Garros-nyertes belga Henin-Hardenne, a két Williams lány, no meg – ha eljut az elődöntőig – a címvédő orosz Sarapova sorakozik. Aki innen fináléba lép, vélhetően a bajnoknak járó díszes ezüsttálcával gazdagodva tér haza Angliából. Az egyetlen magyar induló Czink Melinda – az argentin Suarez sérülése miatt a selejtezők utolsó fordulójának „szerencsés veszteseként” került a főtáblára –, kit szerencséje elhagyta, hiszen az egyik nagy esélyes, a világranglistán 3. francia Mauresmo ellen kezd.

Az uraknál a legfőbb kérdés, hogy tud-e triplázni a teniszkirály, Roger Federer. Mert az uralkodói cím akkor sem vehető el tőle, ha az esztendő korábbi két Grand Slam-tornáján elorozták előle a bajnoki címet. Ausztráliában Szafin, néhány hete Párizsban pedig a spanyol Nadal volt a tettes. Előbbivel –  csakúgy, mint Melbourne-ben – az elődöntőben hozhatja össze a sors. Ne feledjük azonban, hogy Szafin tavaly már a nyitófordulóban elcsúszott a wimbledoni füvön, s Federer számára sem garancia, hogy döntőbe jut csupán annak jogán, hogy a legutóbbi két tornán ő nyerte a versenyt… Az idei mezőnyben a svájci mellett mindössze egy korábbi wimbledoni bajnok játszik, s könnyen lehet, hogy éppen ő, a 2002-es győztes, ausztrál Hewitt kaparintja meg az elsőséget. Bár… Az amerikai Roddick, a horvát Ljubicic, a francia tinédzser, Gasquet vagy az utolsó szalmaszálba kapaszkodó, tizenkettedik wimbledoni fellépésére készülő Henman szintén nyerő ember lehet. A britek mindenesetre nagyon bíznak benne, hiszen utoljára 69 esztendővel ezelőtt, Fred Perry sikere idején ünnepelhettek hazai győztest.

Több mint három és fél milliárd forintnyi pénzdíj

A tízmillió angol fontot (3,69 milliárd forint) meghaladó összdíjazásból jut még a selejtezőben vereséget szenvedőknek is. A főtáblán azonnal búcsúzó is hazavihet több mint hárommillió forintnak megfelelő bánatpénzt, amely bőségesen fedezheti londoni repülőjegyét, szállodai és éttermi költségeit. A férfiak versenyének idei győztese forintban számolva 210 millióval gazdagodik, a hölgyeknél kétszázmillió forintnyi jut a bajnoknak. A házigazda angol szövetség pénztárcája évről évre vastagodik. A világ legnagyobb bevételű teniszversenye a televíziós és reklámjogokból, a licencdíjakból, a kereskedelmi megállapodásokból vagyonokat raktározhat el. A rekordot a 33 millió fontos nyereséggel zárult 1998-as év jelenti, de tavaly is 26 millió font többlettel zárt a torna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!