Hírek

2005.06.23. 06:45

Fradi-bravúr időzavarban

Negyven esztendeje, 1965-ben Torinóban a Ferencváros 1-0-ra legyőzte a Juventust, és ezzel a Vásárvárosok Kupájának (VVK) győztese lett. Mindmáig ez az egyetlen magyar siker a nagy európai kupatornák történetében.

Malonyai Péter

Öt csapaton jutott túl a Fradi, amíg pályára léphetett a torinói fináléban. A sorozatot a cseh(szlovák) Spartak Brno ellen kezdte a csapat 1964 szeptemberében: 2:0 itthon (Albert duplázott), 0:1 idegenben, s máris jött az osztrák Wiener SC. Bécsben nem ment a csapatnak (0:1), sőt, a visszavágón is csak 2:1-re nyert (gólok: Novák, Varga), jött a harmadik mérkőzés, mert akkor még mit sem értek az idegenben lőtt gólok. Albert ismét duplázott (2:0), így tavaszszal folytathatta a Fradi. Nem is akárhogyan. Március elején Rómában az AS Roma ellen nyert. Rátkai és Fenyvesi góljával már két góllal vezetett a csapat, ám a végén De Sisti szépített (2:1). A visszavágón ismét Albert vitte a prímet, az ő gólja (1:0) jelentette a kettős győzelmet, és azt, hogy a legjobb nyolc közé került a csapat.

A negyeddöntőben az Athletic Bilbaót hozta a sors. Itthon csak egy Albert-gólra futotta a Fraditól (1:0), a visszavágón pedig hiába vezetett Varga jóvoltából az első negyedóra végén, a baszkok fordítottak (2:1). Megint jött a harmadik meccs, a sorsolás megint Budapestnek kedvezett. Az újabb népstadionbeli randevún a Ferencváros élt az Echeberria korai öngólja adta lélektani előnnyel, Fenyvesi kétszer is a kapuba talált, sima lett a továbbjutás (3:0). Az elődöntőben három emlékezetes meccset vívott a Manchester Uniteddel a Ferencváros. Az angol csapat abban az esztendőben bajnok lett, soraiban olyan futballistákkal, mint Stiles, Connelly, Bobby Charlton, Law és Best. Mégsem bírt a Fradival. Az első mérkőzést Manchesterben ugyan megnyerte (3:2, Novák és Rákosi lőtték a magyar gólokat), de aztán a visszavágón a Fradi nyert (1:0, Novák). A harmadik, mindent eldöntő mérkőzés újra a népstadionban jelentett telt házat. Hetvenezren látták, amikor az első félidő vége előtt a jobbszélsőként jegyzett Karába akkora gólt lőtt huszonöt méterről a Keleti pályaudvar felőli kapuba, hogy még most is emlegetik. A szünet után nem sokkal Fenyvesi fejelte meg a bombatalálatot, ezért Connelly szépítő gólja már nem osztott, nem szorzott (2:1).

Jöhetett a döntő. A Fradi belement abba, hogy csak egy meccs legyen, az is a Juventus otthonában, Torinóban, mert szorította az idő – meghívása volt a hagyományos New York-i tornára. Föltehetően kapott volna hideget-meleget a vezetés, ha az amerikai túrára összpontosítva veszít a csapat, ám nyert. Negyed órával a vége előtt Novák beadásából Fenyvesi fejelte a győztes, a kupagyőztes gólt (1:0). Megjegyzendő, hogy a balszélső az egész szezonban roppant gólerős volt, a VVK-ban öt találatot jegyzett, s közben a bécsi, Ausztria elleni világbajnoki selejtezőn is neki volt köszönhető a válogatott egygólos sikere (1:0).

A kupadöntőben remeklő Fradi egyébként is pazar futballistákból állt, a Torinóban játszók összesen 338 válogatottságot jegyeztek pályafutásuk során, úgy, hogy Horváth László, Orosz Pál és Karába János egyszer sem élvezte az aktuális szövetségi kapitány bizalmát. A csapat szerdán nyerte el a kupát, Albert, Rákosi és Fenyvesi pedig vasárnap már a válogatottban játszott. Mi több, Albert gólt is lőtt az olaszok elleni győztes meccsen (2:1). Tudni kell, hogy a nemzeti tizenegy a Vasas-futballisták nélkül győzte le világklasszisokkal fölálló (Facchetti, Mazzola, Rivera, Bulgarelli, Riva) ellenfelét. A Vasas klasszisainak ugyanis más dolguk akadt, Bécsben vezérelték Közép-európai Kupa-győzelemre a csapatukat.

1965. június 23., Torino

Juventus–Ferencváros 0:1 (0:0). VVK-döntő. Torino, 25 ezer néző, vezette: Gottfried Dienst (svájci). Juventus: Anzolin – Gon, Sarti, Bercellino – Castano, Leoncini – Stachini, Del Sol, Combin, Mazzia, Menichelli. Edző: Heriberto Herrera. Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi.

Edző: Mészáros József.

Gól: Fenyvesi (74.)

A sorozatban szóhoz jutott még: Dalnoki Jenő, Fenyvesi II József, Friedmanszky Zoltán, Havasi Sándor, Kökény József, Perecsi Tibor, Rátkai László és Vilezsál Oszkár.

Edző: Mészáros József.

Gól: Fenyvesi (74.)

A sorozatban szóhoz jutott még: Dalnoki Jenő, Fenyvesi II József, Friedmanszky Zoltán, Havasi Sándor, Kökény József, Perecsi Tibor, Rátkai László és Vilezsál Oszkár. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!