Hírek

2005.06.17. 06:19

Fizessen a törvényszegő!

Végre szigorú intézkedést hoztak az illetékesek parlagfűügyben. Aki június végéig nem irtja ki az allergiát okozó gyomot, akár kétmillió forintos bírságot is fizethet.

Dávid Szonja–Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="85"] Kezdődik az allergiaszezon. Idén előbb irtanak, utána büntetnek majd.
[/caption]– Van úgy, hogy egymás után tízszer is tüsszentek. A szemem vérvörös és alig kapok levegőt, amikor kezdődik az allergiaidőszak – panaszkodik Levente Anikó (31) az egyik budai buszmegállóban. Bármikor robbanhat a parlagfűbomba. Az elmúlt hetek időjárása kedvezett ugyan a gyomnövények fejlődésének, de mivel a kánikula elmaradt, a virágzás ideje is eltolódik. A most hatályba lépett törvény szerint a parlagfűirtást június 30-ig kell elvégezni a tulajdonosoknak. Miután lejár a határidő, a hatóságok a gyomosan maradt területeken az érdekeltek megkérdezése nélkül is elvégeztethetik a kaszálást. Ennek költségeit viszont megfizettetik a törvényszegőkkel. Emellett tetemes bírságra is számíthatnak a „parlagfűtermesztők”. A büntetés mértéke húszezer forinttól akár kétmillió forintig is terjedhet. – A főváros költségvetéséből körülbelül nyolcvanmillió forintot fordíthatunk idén a védekezésre. Ennek felhasználása kétirányú. Budapest saját hatáskörében dönt a tulajdonában lévő területek tisztításáról. Másrészt a kerületek kaphatnak ebből a pénzből – mondta a Reggelnek Endrédi István, a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának alelnöke.

Budapest egyik legfertőzöttebb területe Újpalota. A kerület egy közbeszerzési pályázat lezárásaként gyommentesítésre szakosodott céggel kötött szerződést. – A társaság munkatársai egy hónapja járják a kerület utcáit. Eddig kétszáz ingatlantulajdonost szólítottak fel irtási kötelezettségük teljesítésére – nyilatkozta lapunknak Csík Károly
az igazgatási osztálytól.

A legtöbb fővárosi kerület üdvözli, hogy ezentúl az eddiginél drasztikusabb eszközökkel léphetnek fel a mulasztókkal szemben. A problémát viszont továbbra is abban látják, hogy az irtás magas költségét és a bírságot nem tudják behajtani. – Gyakran gondot jelent, hogy nem érjük el a tulajdonost, ezért ránk hárul az öszszes költség – véli Szenteczky János, a csepeli önkormányzat munkatársa. A fővárosi kerületek elsődleges feladata ugyanis a közparkok megtisztítása.

A budai kerületek sem mentesülnek a problémáktól. Újbudán például azért nem működik eredményesen az irtás, mert a lakók közül többen is külföldön, illetve ismeretlen helyen tartózkodnak. Ezért hiába küldik ki a felszólító levelet, teljesen hiábavaló az értesítés. Mint megtudtuk, a kerület körülbelül százmillió forintot tud a gyommentesítésre fordítani. Budafokon a helyi útfelügyelők folyamatosan járják a városrész útjait. Ha parlagfűre bukkannak, lefényképezik és jegyzőkönyvet vesznek fel. Az önkormányzat minden esetben azonnali hatállyal eljár a felelőtlen gazdák ellen. Hasonló a helyzet a XIX. és a XVIII. kerületben is.

A fővárosi önkormányzat ingyenes parlagfűzöldszámot (327-1686) üzemeltet.

Kaszálniuk kell a közműcégeknek is

Budapest önkormányzatai és a közműcégek az idén mintegy egymilliárd forintot költenek parlagfű-mentesítésre. A fővárosban az utóbbi pár esztendőben mindössze 4–5 százalékkal csökkent a parlagfűborítás. A pollenszám azonban továbbra is felette van az előírt határértéknek. A Főkert Rt.-nek, a Fővárosi Temetkezési Intézetnek és a BKV Rt.-nek is van kaszálási kötelezettsége. Budapesten néhány évvel ezelőtt katasztrofális adatokat mértek. Az akkori parlagfű-előfordulási érték csaknem ötvenszázalékos volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!