Hírek

2005.06.11. 00:00

Féktelenül habzó médiasztárok

Népszerű médiaszemélyiségek részvételével, hivatalosan is elindult az amatőr sörcsapoló bajnokság. Újságok, tévék, internetes szerkesztőségek csapatai mérték össze tudásukat a Vogue állóhajón.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="123"] A nőknek nem okozott gondot a sörcsapolás. Nem csoda, a legutóbbi világbajnokságon is nő lett a világbajnok.
[/caption]– Apám kitagadott volna, ha ennyi sört elpazarlok! – fedi meg Rákóczi Ferenc Magyarország hivatalos sörnagykövetét, aki előzőleg rituálisan bemutatta a nagyérdeműnek a „tökéletes” sörcsapolás technikáját. A Danubius Rádió műsorvezetője a következő percben újabb hiányosságra hívja fel a résztvevő sajtómunkatársak mindenre kiterjedő figyelmét: Németh Kristóf a levegőt is elmulasztotta kiengedni a sörcsapból a csapolás megkezdése előtt. Rákóczi nem kegyelmez. Kíméletlenül megadja az utolsó döfést a szakembernek. Bemutatja a hibátlan műveletet. De hát nem is lehetett tőle mást várni, igazi kocsmáros volt, mielőtt a médiába csöppent. Saját kocsmát működtetett, aminek csak egy hiányossága volt: nem adott neki nevet.

Kasuba L. Szilárd, az RTL Klub műsorvezetője nehezebben boldogul. Kolléganője segítségére szorul. – Mosogatás: poharak forgatása kefén, fel–le mozgatása, ne felejtse a talpát és a nyakát! – olvassa fennhangon Ábel Anita az utasításokat az előre megkapott tananyagból – Az első habköpet a poháron kívül, folyamatos csapolás! – kiabálja és persze a siker nem marad el. Üdvrivalgás közepette adja át a csapot az RTL Klub Reggeli csapata a következő versenyzőnek. A konkurencia TV2 csapata is remekel, nem kevésbé a Nők Lapja Café Rózsaszín Buborék névre hallgató női versenyzői. Ők a sört dicsőítő versírásban alkotnak feledhetetlent. A zsűri meg is hajol költészetük előtt. A sörre vonatkozó teszt okozza a legnagyobb nehézséget a korsóemelgetéshez szokott újságíróknak.

– Mit jelent az artois? a, r, t, o, i, s – betűzi a francia szót Búza Sándor a telefonba. A Danubius csapata telefonos segítséget kér. A Startlaposok ezt látva már kérdezik is SMS-ben a Stella jelentését. Számítva a következő kérdésre. Végül csak megoldják mindannyian. Jön a feszült várakozás, vajon ki nyerte a versenyt. Vagyis inkább, hogy ki viheti haza a sörcsapoló gépet. Csonka (Pici) András a körmét rágja, láthatóan nem akar alulmaradni. A sörnagykövet visszafelé sorolja a helyezetteket. – Én száz százalékra értékelem ezt a teljesítményt, de hát a zsűri három fős... – mondja Németh Kristóf szinte minden csapatnak. Majd végül – az Ábel- Kasuba-Csonka trió nem kis meglepetésére – az RTL-nek adja a sörcsapot, az öt hordó sört és még sok minden mást. A második helyezett Danubius Rádió csapata rögtön óvást jelent be, bunda szaga terjed a levegőben. A sörnagykövet nem alkuszik, arany habkésével egyetlen mozdulattal sörlovaggá avatja a dobogósokat. A szertartás végeztével aztán jöhet, amire mindenki vár: az evés-ivás. De főleg a sörözés. Nem számít, hogy ki csapolja, és van-e hab a tetején. Hideg legyen, az a lényeg.

A sörnagykövet az első kortyot a kutyának veti oda, ezt 150 mozdulat követi

Németh Kristóf – aki tavaly világbajnok lett amatőr sörcsapolásból Brüsszelben – szerint összesen 151 egymást követő mozdulatra van szükség a tökéletes sörcsapoláshoz. Ennek része a pohár megtisztítása és az első habköpet elengedése. Oda kell vetni az első kortyot a kutyának, ahogy ő mondja. Figyelni kell a folyamatos szemkontaktusra a vendéggel, a söralátétre és a méltányolható (3–4 cm–res ) habkoronára. No persze a sörnagykövet könnyen beszél, neki otthon a csapból is sör folyik. Mióta világbajnokként sörcsapot kapott ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!