Hírek

2005.06.22. 00:00

Ezekben a hetekben diákmunkások lepik el a főváros utcáit

Véget ért a tanítás, a szerencsések már túl vannak a vizsgákon is. Sok diáknak azonban nem csak felhőtlen szórakozást jelent a nyár. A tanítási szünet idején többen dolgozni mennek, hogy összegyűjtsék a tandíjra valót vagy kifizessék a nyaralást.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="267"] Haluska Gyöngyi (14) is dolgozik, szórólapot oszt a Ferenciek terén
[/caption]– Imádom, hogy vége a sulinak, de muszáj melóznom nyáron. Ha el akarok menni a haverokkal valahová, akkor össze kell gyűjteni egy kis pénzt – mondta a Reggelnek Végh Ádám (16). Aki nem a szüleitől próbálja megszerezni a nyaralásravalót vagy a jövő évi tandíjat, az dolgozik. Budapesten több diákmunka-közvetítő cég kínál különböző munkalehetőségeket. A törvény szerint tizenhat éves kortól lehet munkát vállalni, ám nyáron ez változik. Azaz: június 14-től augusztus 31-ig szülői engedéllyel tizenöt évesek is jelentkezhetnek dolgozni. – A főiskolások és az egyetemisták főként a szorgalmi időszakban jönnek hozzánk. Ők nyáron többnyire gyakorlaton vannak. Gyakran előfordul az is, hogy az interneten keresztül már tizennégy éves tanulók is jelentkeznek, de természetesen ők szóba sem jöhetnek – nyilatkozott a Reggelnek a Jobland Iskolaszövetkezet munkatársa. Napi nyolc óra munkáért egyébként egy hónapban körülbelül havi hatvanezer forintot vihet haza a szorgos diák. Az órabérek alsó határa négyszáz forint körül mozog. Az iskolások alkalmi fizetése pedig adózás szempontjából valamivel méltányosabb, mint a felnőtteké.

A legkeresettebb munkák skálája széles. Főleg lányok választják az irodai tevékenységet, amihez általában középfokú nyelvtudás, alapfokú számítógépes ismeretek szükségesek. Az idegen nyelvet beszélők tolmácsolással is foglalkozhatnak. A fiúk általában árukihordást vállalnak, de népszerű a szórólaposztás is. 

Gyermekrablás ellen

Egyre gyakrabban szerveznek az iskolák nyáron is külföldi osztálykirándulásokat. A szülőket meglepetés érheti, amikor gyermekük számára útlevelet igényelnek az okmányirodában. Nem elég, ha az egyik szülő intézi az ügyet. Mindkettőjük beleegyezésére szükség van az útlevél kiváltásához. Az okmányirodákban azt is elvárják, hogy a gyermek apja és anyja is ott legyen a hivatalban. Nehogy valamelyik szülő „elrabolja” a gyereket. Ha már megvan az útlevél, megtehetik, hiszen az öt évig érvényes.

Dávid Szonja Gyermekrablás ellen Egyre gyakrabban szerveznek az iskolák nyáron is külföldi osztálykirándulásokat. A szülőket meglepetés érheti, amikor gyermekük számára útlevelet igényelnek az okmányirodában. Nem elég, ha az egyik szülő intézi az ügyet. Mindkettőjük beleegyezésére szükség van az útlevél kiváltásához. Az okmányirodákban azt is elvárják, hogy a gyermek apja és anyja is ott legyen a hivatalban. Nehogy valamelyik szülő „elrabolja” a gyereket. Ha már megvan az útlevél, megtehetik, hiszen az öt évig érvényes. Haluska Gyöngyi (14) is dolgozik, szórólapot oszt a Ferenciek terén -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!