Hírek

2005.06.20. 00:00

Erős lej: négy nullát levágnak a románok

Semmi nem lesz drágább, semmi nem lesz olcsóbb: minden egyszerűbb lesz. Ezzel a szlogennel reklámozza a Román Nemzeti Bank a küszöbön álló pénzbeváltást, amelynek során egy új lej (RON) tíz régi lejt (ROL) ér majd.

Lukács János, Kolozsvár

Az új, „erős” lej július elsején lép forgalomba, és másfél éven keresztül a régi lejjel párhuzamosan használható. 2007. január elsejétől kezdődően az üzletek és kereskedők már nem fogadják el a régi lejt, a jegybank viszont korlátlan ideig beváltja ezeket. A pénzbeváltás megkezdése idején, június 27. és július 1. között a romániai tőzsde, míg június 29. és július 4. között a bankok zárva tartanak. Június 30-án és július elsején a pénzautomaták sem működnek.

Az új bankjegyek kinézetre és színösszetételben a régi bankók hasonló tulajdonságait követik, csupán kevesebb nulla lesz rajtuk és több biztonsági elemmel lesznek ellátva. Méretük az euróbankjegyek méretével lesz azonos, így az euróövezethez történő majdani csatlakozáskor nem lesz szükség a bankautomaták újbóli átállításához. Az új bankjegyek a régiekhez hasonlóan polimer anyagból készülnek, melyeknek a papírpénzeknél jóval nagyobb az élettartamuk. Újra forgalomba kerül a rég elfelejtett váltópénz, a bani, a jegybank 1, 5, 10 és 50 banis érmék kibocsátását vette tervbe (egy lej ezután is 100 banit ér). A bankók 1, 5, 10, 50, 100 és 500 lejes címletekben kerülnek forgalomba.

A Romániába utazó turistáknak nem árt odafigyelni, milyen árfolyamon váltják a pénzt, és régi vagy új lejt kapnak-e a beváltott forintért vagy euróért. Jelenleg 70 fillérért lehet hozzájutni 100 román lejhez (ROL), július elseje után viszont 70 forintért adnak majd 1 új lejt (RON). 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!