Hírek

2005.06.07. 00:00

Elkezdték körözni a volt kirgiz kormányfőt

Csák E.

A kirgiz főügyészség elrendelte a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság korábbi miniszterelnökének letartóztatását. A körözést május 30-án adták ki, de csak most hozták nyilvánosságra. Feltehetően azért, mert Nyikolaj Tanajev Oroszországban bujkál, s moszkvai segítség nélkül aligha sikerül őt elfogni. Az ügyészség közleménye szerint a volt kormányfő visszaélt hivatali beosztásával. Tanajev egy kormányrendelettel állami pénzeket utalt át annak az építőipari cégnek, amelyet a fia vezet. Az összeg negyvenmillió szom, mintegy százezer dollár.

Tanajev 2002 májusától idén márciusig volt miniszterelnök. Amikor az államfőt elkergették, lemondott. Oroszországban a penzai kormányzóságnál kapott tanácsosi állást. A körözés hírére az Interfaksz hírügynökség megkereste a kormányzóságot, de ott azt felelték, hogy Tanajev már nincs náluk alkalmazásban. A kormányzóság egyik vezetője hozzátette: a volt kirgiz kormányfő nem is dolgozhatott náluk, mert külföldi állampolgár. Az orosz törvényhozás nemzetközösségi bizottságának vezetője, Konsztantyin Zatulin szerint politikai hecckampányról van szó Akajev volt elnök híveivel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!