Hírek

2005.06.17. 06:33

Együtt gyógyulok mamival

Több mint százötven gyermeknél végeztek csontvelő-átültetést 1992 óta a Szent László Kórházban. Többségük hónapokat töltött édesanyjával a külvilágtól elzárt kórtermekben.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Duhaj Andrea (30) három hete éjjel-nappal Krisztina mellett van. Sokat segítene, ha a kislány megfelelő körülmények között gyógyulhatna.
[/caption]– Egy órát voltam otthon Albertirsán az elmúlt három hétben. A többi időt itt töltöttem a kislányom mellett – néz szívbe markoló tekintettel a fóliával elkerített szobában fekvő, kopasz kislányára a fiatal édesanya. – Ezen a széken alszom, vagyis fekszem. Pihenni nem tudok. De nem bánom, Krisztinek szüksége van rám. Már jobban van – mondja reménykedve. Duhaj Andrea és négyéves lánya két éve járja a kórházakat. Krisztinának tüdődaganata volt, másfél évig kezelték az 1. Számú Gyermekklinikán. Ott mindig mellette tudott lenni, egy baba–mama szobában. Mikor elhagyták a kórházat, nyolc hónapig úgy tűnt, Krisztina meggyógyult. Május 23–án azonban újra ki kellett hívni a picihez a mentőt. Azóta itt fekszenek mindketten a Szent László Kórház csontvelő-átültető osztályán. – Egy német kisfiú csontvelőjét kapta meg Kriszti tizenhárom nappal ezelőtt. Hál’ istennek beindult, halad felfelé! – mondja, közben felhúzza a kezére a műanyag kesztyűt és egy szűk lyukon keresztül benyúl lányához az úgynevezett steril boxba. A csöppség rögtön belekapaszkodik anyja kezébe. Nem engedi el, amíg ott vagyunk.

Andrea egy hétig szállón lakott, egy megállónyira a kórháztól. Lánya zokogva ringatta álomba magát éjjelente. Anyja azóta nem mozdul mellőle, bár csak egy széke van az üvegszoba mellett. Egy korábbi kis beteg családja hagyta rá. Ők is hónapokig ebben ettek, aludtak, aggódtak. Krisztina még hetekig a külvilágtól elzárt kétszer kétméteres zöld szoba fogja marad. Utána sem hagyhatja el a kórházat, hónapokig kórteremről kórteremre költöztetik. Rendszeresen vizsgálatokon kell keresztülmennie. Úgy, hogy közben óvnia kell magát a fertőzésektől. Közben anyja is bezártságra kényszerül, nem hagyhatja el a kórtermet.

Dr. Kriván Gergely, a Szent László Őssejt Alapítvány titkára ez ellen az áldatlan helyzet ellen próbál fellépni. – Szeretnénk kialakítani az egyik kórházi épületben egy anya–gyermek apartmanházat – mondja a harminc körüli, energikus orvos. – Hat csontvelő-átültetésen átesett gyermek családját tudnánk ott elhelyezni térítésmentesen. Így nem kellene a szülőknek széken vagy az autójukban aludniuk esténként. Nem fordulna többé elő, hogy egy gyermek belehal a depreszszióba, amiért vidéken élő szülei három hétig nem tudják meglátogatni a transzplantáció után. Százmillió forintba kerül a ház kialakítása. Eddig az összeg tizede gyűlt össze. Addig nem kezdenek bele az építkezésbe, amíg a szükséges pénz fele nincs a bankszámlán. Addig Krisztina kénytelen egy komor kórteremben gyógyulni. Anyja persze követi lányát szobáról szobára. Mint gyermekükért aggódó szülők százai évente.

A ház felépítéséhez várják az adományokat a 10102086- 76677300-01000009 bankszámlaszámra.

Tóth Tímea Duhaj Andrea (30) három hete éjjel-nappal Krisztina mellett van. Sokat segítene, ha a kislány megfelelő körülmények között gyógyulhatna. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!