Hírek

2005.06.15. 00:00

Digitális ígéretek a fővárosi szavazóknak

Budapest információs társadalmának fejlesztéséről írt alá megállapodást hétfőn Demszky Gábor és Katona Kálmán informatikai és közlekedési miniszter.

Zsidai P.

Címszavakból és jelmondatokból nem volt hiány, konkrétumokbók annál inkább. Ami biztos: a vezetékes e-pontok számát 98-ról 131-re növelik. A többi egyelőre ígéret. Digitális alapú városüzemeltetés, papír nélküli közigazgatás, egységes digitális térkép a közművekről. Kovács Kálmán a jelenlegi 300 vezeték nélküli pontot akarja növelni: három éven belül a város egész területére kiterjesztené.

Mi a jelen? Ughy Attila (Fidesz) május végén huszonöt nyilvános e-pontból egyetlen működőképeset sem talált. Mégpedig azért, mert nem volt, aki üzemeltesse. – A digitális közműtérképpel az a baj, hogy a cégek saját belátásuk szerint csinálták meg, így nem lehet összeilleszteni őket. Egy térinformatikai térképnek pedig a földfelszín feletti építményekről is eligazítást kellene adnia – mondta a Reggelnek.

A fejlesztések összehangolására létrehozták a Fővárosi Infopolitikai Testületet. Ebben helyet kapnak a szolgáltatók és a civil szervezetek is. Demszky Gábor a közös stratégiafejlesztésről is megállapodott, amihez a Nemzeti Fejlesztési Tervből igényelnek forrásokat 2013-ig. Még nem dolgozták ki, hogy pontosan mit szeretnének megvalósítani. A főpolgármesteri hivatalnak azonban már birtokában van saját középtávú informatikai stratégiája. Az anyagot az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Kft. készítette el 6,4 millió forintért. 

Újraélesztik a rendszert

Hetényi László, az informatikai ügyosztály vezetője jó hírrel szolgált lapunknak. Négy napja elkezdtek életet lehelni az összeomlott információs pontokba, mivel sikerült új üzemeltetőt találni. A Minor Rt. évente 7,2 millió forint + áfáért végzi majd a karbantartást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!