Hírek

2005.06.22. 00:00

Diákkritika az érettségiről

A középiskolások majd’ fele nem tenne emelt szintű érettségit annak ellenére sem, hogy a többség úgy véli, a kedvelt szakokra való bejutáshoz ez kell. A válaszolók jelentős hányada igazságtalannak tartja a vizsgákat.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="318"] A középiskolások fele nem szeretne emelt szintű vizsgát tenni, annak ellenére sem, hogy azzal sokak szerint könnyebb bejutni az egyetemre
[/caption]A diákok többsége nem tudja, hogy a korábban érettségizettek megírhatták az emelt szintű érettségit csak azért, hogy így pluszpontokhoz jussanak – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Felvételi Információs Szolgálat 501 érettségit adó középiskola több mint 27 ezer diákja bevonásával készített. Az erről értesülő diákok 44 százaléka azonban úgy gondolja, a fenti lehetőség indokolatlan előnyhöz juttatta a korábban végzetteket. Legtöbben az idén végzők közül voltak tisztában a régebben érettségizettek ezen lehetőségével, 57 százalékuk nehezményezi is az eljárást. A felmérést készítők összegzésükben azt írják, a diákok a kétszintű vizsgával kapcsolatban „finom kritikát” is megfogalmaztak, mikor a fentiekről nyilatkoztak – más kérdés, mennyire finom is ez a kritika akkor, ha például az idén érettségizők többsége igazságtalannak véli a rendszert. Arról nem is beszélve, hogy a kérdéseket még a vizsgák megkezdése előtt tették fel a diákoknak.

Mindenesetre a középiskolás diákok negyvenöt százaléka gondolja úgy, hogy nem kíván emelt szintű érettségi vizsgát tenni a jövőben – áll a felmérésben. Ez az arány különösen annak fényében tűnik magasnak, hogy a 2004. évi országos középiskolai kutatás idején csupán a diákok 16 százaléka nyilatkozott úgy: megelégszik a középszintű vizsgával. Arra a kérdésre, hogy az emelt szintű vizsgára mi ösztönzi az érintetteket, a válaszadók többsége az érte kapható plusz hét felvételi pontot jelölte meg fő indokként – derül ki a dokumentumból. A középszinten maradó tanulók többsége – mint kiderült – általában azért választja ezt a vizsgát, mert szerintük jobban illeszkedik tudásszintjükhöz. Bár a legtöbb felsőoktatási intézmény nem követelte meg, az idén érettségizők fele mégis úgy gondolta, hogy a „karrierintézmények” népszerű szakjaira való bejutáshoz szükséges az emelt szintű vizsga.

Tibay Gábor A középiskolások fele nem szeretne emelt szintű vizsgát tenni, annak ellenére sem, hogy azzal sokak szerint könnyebb bejutni az egyetemre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!