Hírek

2005.06.29. 06:05

Deresre húzzák a fővárosi kerületeket

Van a Muppet Show-ban két idősebb úr, a páholyban ülnek, és nem hagynak ki egyetlen lehetőséget sem, ha vitatkozhatnak. Valahogy így viselkedett a tegnapi sajtótájékoztatón egymás mellett két polgármester, Derce Tamás és Tarlós István. Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője volt a csendestárs, aki nem avatkozott a küzdelmükbe.

Zs. P.

A téma az elhibázott forrásmegosztási törvény volt, amelyet mindkét kerület rossznak és megváltoztatandónak tart. Azért ők tartották a tájékoztatót, mert a múlt héten a Fidesz összejövetelén ez a két elöljáró jelent meg a huszonnégyből. Tarlós István sokkal megengedőbb volt a törvénnyel, mint kollégája. Óbuda szerint a jogszabály alkalmazandó, még ha bajok is vannak vele. A III. kerület lesz egyébként az idei forrásmegosztás abszolút győztese 1,4 milliárd forintos plusszal. Itt nőtt egy év alatt ezerszeresére a zöldterület nagysága. Tarlós elmondta: 371 ingatlanukat minősítették át közből zöldterületté, amellyel kétszázmilliós többlethez jutnak.

Újpest polgármestere viszont kárhoztatta a törvényt. Derce Tamás megkérdezte, milyen jogszabály az, amelynek értelmezéséből három vagy annál is több születhet? Derce szerint a főváros köztörvényes bűncselekményt követ el, ha a most 820 milliós elvonásra számító Csepelt valahogy kárpótolni fogja. Szerinte Tarlós elnéző, amiért csak annyit állít, hogy a törvény be nem tartása egy banánköztársaságban történhet meg. Derce szerint a forrásmegosztás során a főváros feudális földbirtokosként deresre húzza a kerületeket. Úgy látja, Demszky nem tud és nem is akar egyeztetni. A széthúzást már a peremkerületek szövetségébe is sikerült meghonosítania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!