Hírek

2005.06.21. 00:00

Bizonytalan, mi lesz a Divatcsarnokkal

Mégsem dőlt még el a Divatcsarnok, a Párizsi Nagyáruház sorsa. Lehet, hogy az építészet csarnoka lesz belőle. Az is elképzelhető, hogy áruházként hasznosítják. Minden attól függ, hogy sikerül-e pályázati úton forrásokat találni a helyrehozatalára.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="122"] Varga Kálmán bizakodik
[/caption]– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem pályázott európai uniós forrásra a Párizsi Nagyáruház számára – mondja Varga Kálmán, a hivatal elnöke. – Ugyanakkor azt tervezzük, hogy egy norvég alaphoz pályázunk a közeljövőben, amely kifejezetten ezzel a céllal ír ki tendereket. Mindennek azonban számos feltétele van. A norvég és a magyar kormány ugyanis június tizedikén írta alá azt a megállapodást, amelynek keretében Magyarország számára megnyílik ez a pénzszerzési lehetőség. – Ez egy többéves program, amelynek már lezajlott az első része – teszi hozzá az elnök. – A hivatal ebben a ciklusban is pályázott a fertődi Esterházy-kastély felújítására. Sikeresek voltunk, összesen tízmillió eurót nyertünk. A következő fázis jövőre kezdődik. Ha a hivatal megkapja a szakmapolitikai támogatást, akkor valószínűleg beadják a pályázatot a Divatcsarnok felújítására. Korábban a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója azt mondta a Reggelnek, hogy az állam hasznosítani szeretné az épületet. Zelles Sándor azt nem tudta megmondani, értékesíteni vagy bérbe adni kívánják az ingatlant. A vezérigazgató közölte, hogy július elején írnak ki nyilvános pályázatot a hasznosításra.

A pályázati feltételek között szerepel majd, hogy a jelentkezőknek kötelezettséget kell vállalniuk az 1914 óta álló épület felújítására. Ez egyebek mellett a homlozat és a Lotz-terem eredeti állapotának visszaállítását jelenti. Ezenkívül az ingatlan tetején lévő tízszer tizenöt méteres jégpályát is fel kell újítani.

Tóth Tímea Varga Kálmán bizakodik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!