Hírek

2005.06.22. 00:00

Bírság sajtótájékoztató miatt

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt tegnap feljelentette a rendőrség a Jobbik két képviselőjét, akik sajtótájékoztatót tartottak a Belügyminisztérium épülete előtt.

Sz. Sz.

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság közlése szerint 100000 forintig terjedő pénzbírsággal büntethetik a politikusokat, mert nem jelentették be a közterületen tartott eseményt. Nagy Ervin, a Jobbik Heves megyei képviselője, a párt válaszmányi elnöke viszont értetlenül áll a rendőri intézkedés előtt. Hozzátette: az eset kapcsán hatásköri visszaélés miatt feljelentik a rendőrséget.

Kolláth György alkotmányjogász szerint „elképzelhető, hogy jogilag helytállhat a rendőrség intézkedése”, ugyanakkor az már politikai kérdés, hogy más pártok képviselőivel szemben miért nem járnak el hasonló módon az illetékesek. Cservák Csaba viszont azt mondta, szerinte a tömegközlés szabadsága alá tartozó alkotmányos alapjog a közterületen tartott sajtótájékoztató. Ez ellen pedig nem léphet fel a rendőrség – tette hozzá az alkotmányjogász.

Egyébként a politikusok részéről bevett gyakorlat, hogy bejelentés nélkül tartanak sajtótájékoztatót közintézmények előtt és közterületeken. Számos kormánypárti és ellenzéki politikus élt ezzel a lehetőséggel. Sőt ha a rendőrségi okfejtést alkalmazzuk másokkal szemben, akkor törvénysértés miatt előállítható lenne Lamperth Mónika belügyminiszter is. A tárcavezető ugyanis többek között másfél hónappal ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon közterületen úgy tartott sajtótájékoztatót, hogy azt nem jelentette be 72 órával korábban a rendőrségen. Igaz, erre a váratlan katasztrófa miatt nem is lett volna lehetősége. Folytathatnánk a sort a végtelenségig, nem egy olyan esettel, amikor maga Gyurcsány Ferenc is rendőrségi engedély nélkül szólt az újságírókhoz.  

Sz. Sz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!