Hírek

2005.06.30. 00:00

Bérlet is váltható a nyárra

Nem érdemes pár száz forintot spórolni az utasbiztosításon, mert sokkal többe kerülhet, ha nincs. Annak ellenére, hogy a hazai társadalombiztosítással jogosultak vagyunk az Európai Unióban ingyenes alapellátásra.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Felhőtlenebbek a nyaralás pillanatai, ha nem kell attól rettegni, mi lesz, ha ellopják például az útlevelünket
[/caption]Csak minden harmadik határt átlépő honfitársunk köt utasbiztosítást a jelenleg ilyen terméket kínáló nyolc szolgáltató valamelyikénél. Pedig csak néhány száz forintot spórolnak meg. Ha azonban elvész a pogygyász vagy baleset éri a turistát,  a kárt senki nem téríti meg. Nem mindegy persze, hogy milyen típusú utazási biztosítást kötünk. Hiszen másféle kockázatok ellen kell védekezni, ha a tengerpartra megyünk nyaralni, vagy ha hegymászásra, városnézésre, esetleg üzleti útra indulunk. A biztosítók a különféle esetekre más-más szolgáltatási csomagot állítottak össze, és hosszabb út esetén egyedi kívánságokat is hajlandók figyelembe venni. Nagyon lényeges, hogy milyen eseményeket zár ki a biztosító az adott módozat esetében a biztosított kockázatok köréből.

Amit még el kell előre dönteni, hogy a kevesebb kockázatot átvállaló, alacsonyabb díjú utasbiztosítást kérjük-e vagy a többféle szolgáltatást kínáló, ám valamivel drágábbat. Többekben felmerül, hogy az Európai Unió állampolgáraként ha az unión belül maradunk, szükség van-e egyáltalán külön utasbiztosításra. A hazai társadalombiztosítással valóban jogosultak vagyunk az unión belül az egészségügyi alapellátásra. Ahhoz azonban, hogy ezt a jogunkat gyakorolni tudjuk, utazás előtt ki kell tölteni az úgynevezett E111-es uniós nyomtatványt, majd ez alapján a hazai tébéjogosultságról a külföldön is elfogadott igazolást a megyei társadalombiztosítási hivataloknál állítják ki, ingyenesen. Viszont vigyük magunkkal a TAJ-kártyát, a munkáltatói igazolást, a személyi igazolványt és a lakcímkártya-bejelentőt, mert mindezekre az ügyintézéskor szükség lesz. S még nincs vége a teendőknek: az itthon kapott papírokat érvényesíttetni kell a külföldi betegbiztosítónál is, ahol kiállítanak egy úgynevezett elszámolólapot. Majd akit baleset ér külföldön, vagy beteg lesz, ezzel a lappal „fizethet” az orvosnak. De ne lepődjünk meg, ha az úgynevezett alapellátás keretében lényegében csak a közvetlen életveszély elhárítása fér bele. És minden további szolgáltatásért mégis csak fizetni kell. Vagyis az uniós tébé korántsem helyettesíti az utasbiztosítást.

Azok, akik gyakran utaznak, akár bérlet formájában is köthetnek utazási biztosítást. Ilyen például a Credit Suisse Mobil Utasbiztosítási Bérlet, aminek a lényege, hogy egy bizonyos keretösszegért 45, 90 vagy 180 napra szól. Ami akkortól számolandó, amikor aktiváljuk. Az aktiválás időpontját az ügyfél dönti el. Ehhez már nem kell személyesen bemennie a biztosítóhoz, hanem az előre megadott kódokat felhasználva egyszerűen küld a mobiltelefonjáról egy rövid szöveges üzenetet a szolgáltatónak. A lezárás is ugyanígy történik. Az egyes utazások időtartama  egyetlen naptól maximum 16 nap lehet, és a két utazás között minimum 4 napnak kell eltelnie. Egy 45 napos bérlettel például így 37 napig érezhetjük magunkat az utazás során biztonságban, de már 16 napos tartózkodás esetén megéri megvenni, mert olcsóbb, mintha minden egyes utazáskor újra és újra külön-külön kötnénk biztosítást.

Milyen kiadásokat térít meg a biztosító

Az utasbiztosítások jellemzően a következő szolgáltatásokat tartalmazzák: telefonos egészségügyi tanácsadás, felvilágosítás az orvosi ellátásokról; mentőszolgálat; szükség esetén orvosi kezelések; a beteg hazaszállítása; a kárt szenvedett vagyontárgyak megtérítése; szükséges okmányok beszerzési költsége; szállodai költségek, ha a beteg nem szállítható; idő előtti hazautazás megszervezése; jogi védelem szabálysértés vagy gondatlan bűncselekmény esetén; segítség a gépkocsi hazajuttatásában. Kivételes szolgáltatások:

a biztosított felkutatása; tolmácsszolgálat; harmadik személynek okozott kár megtérítése.

Amit érdemes végiggondolni utazás előtt

- Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?

- Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?

- A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?

- Milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk?

- Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk el?

- Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés, városlátogatás, vadvízi evezés?

a biztosított felkutatása; tolmácsszolgálat; harmadik személynek okozott kár megtérítése. Amit érdemes végiggondolni utazás előtt - Milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal?

- Baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el?

- A célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek?

- Milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk?

- Milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk el?

- Mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés, városlátogatás, vadvízi evezés? Felhőtlenebbek a nyaralás pillanatai, ha nem kell attól rettegni, mi lesz, ha ellopják például az útlevelünket -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!