Hírek

2005.06.08. 00:00

Bébit vár Easy Boy és Lulu mami

Június végén átadják a budapesti állatkertben az új fókamedencét. A Sarkvidéki panorámát az intézmény két lépésben újítja fel állami és saját pénzből. Az orrszarvú bébit augusztusra várják.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az állatkert új medencéiben vígan lubickolhatnak majd a jegesmedvék és az oroszlánfókák is
[/caption]Teljes gőzzel építkezik a Fővárosi Állat- és Növénykert. Bár tavasszal rövid ideig állt a munka, a Sarkvidéki panoráma idén felújított részét a hónap végén ünnepélyesen átadják. Ezt Hanga Zoltán (27), az intézmény sajtószóvivője mondta el a Reggelnek. A fókák és jegesmedvék közös otthona sokkal nagyobb lesz. Most a két hím oroszlánfóka, Sjors (14) és Jacques (5) új medencéje készül – számoltunk be róla korábban. Az állatok külső felségterülete így negyvenhárom százalékkal növekszik. A kétszáz köbméteres új „tó” sikeresen kiállta a terhelési próbát. Olyan betekintőablakot is csinálnak a szakemberek, amelyen át az állatok víz alatti mozgatását figyelhetjük meg.

Második lépésben a két jegesmedve, a hím Vitus (13) és a nőstény Lady (14) otthonát bővítik. Ők megkapják a régi fókamedencét, így a mostaninál két és félszer nagyobb helyen élhetnek majd az állatok. Az oroszlánfókák játékos jószágok. Jóban vannak a gondozókkal, különféle feladatokat is teljesítenek a kedvükért. Ez nem afféle cirkuszi mutatványozás – szakszerűen foglalkoztatják az állatokat, hogy a lelkiviláguk rendben legyen. Másrészt az emberhez szokott fókákat az állatorvos is könnyebben megvizsgálja. Nem kell őket például az oltáshoz légpuskával elkábítani. Egy kétmázsás tehetetlen fókatesttel mindenki nehezen boldogul.

Más a helyzet a jegesmedvékkel, amelyektől a gondozók is tisztes távolságot tartanak. Ladyre, a nőstényre a budapesti állatkert különösen büszke, mert itt született. A jegesek fogságban nehezen szaporodnak. Mi vagyunk az elsők, akiknél egy kis fehér bocs állatkerti körülmények között látta meg a napvilágot. S hogy miért nem falják fel a félelmetes medvék az alant lubickoló fókákat? A válasz éppen a Sarkvidéki panoráma nevű lelemény. A bemutatóhelyet úgy tervezték meg kilencvenhárom évvel ezelőtt, mintha a ragadozók szabadon lennének. Valójában széles és mély árok választja el őket a fókáktól.

A nyár végi állatkerti szenzáció: augusztusban orrszarvú bébi születik. Igaz, rács mögött az ő apjának és anyjának sem volt kedve a szerelemhez. Már csak azért sem, mert kapcsolatukat sokkal inkább a testvéri egyetértés jellemzi, semmint az olthatatlan szenvedély. Easy Boy (26) bika és Lulu tehén túl fiatalon került össze. A szakemberek nem vártak tovább arra, hogy maguktól egymásra találjanak. Tavaly áprilisban a hím spermájával mesterségesen megtermékenyítették a nőstényt. A sikeres vemhességnek híre ment, és Easy Boy magjából külföldön is kértek. Május 19-én, egy francia állatkertben Noelle, a holland származású orrszarvú tehén kapott belőle. A budapesti bikának így két európai fővárosban növekednek utódai anyjuk szíve alatt. Easy Boyt és Lulut nemrégiben el kellett egymástól különíteni. Korántsem annyira békések ugyanis, mint amilyennek látszanak. Időnként összevesznek, főleg az ennivalón. A magzatot pedig óvni kell. Ahogy a híres amerikai író, Hemingway is írja orrszarvúvadászatról szóló regényében: ezzel a nagytestű jószággal nem árt vigyázni.

Hanga Zoltán, a budapesti szóvivő sem ajánlja, hogy bárki beugorjon közéjük. Ez egyébként is tilos, és erre figyelmeztetik is a látogatókat. Az, aki közelről nézné meg őket, az orrszarvú és a fal közé szorul, és menthetetlenül palacsinta lesz belőle.

Sarkvidéki panoráma forintokban

Első ütem

Új fókamedence: 200 millió

Források: Nemzeti Kulturális

Örökség Minisztériuma: 90 millió

Fővárosi Állat- és Növénykert: 110 millió

Második ütem

Régi medence felújítása: 190 millió

Források: Nemzeti Kulturális

Örökség Minisztériuma: 110 millió

Fővárosi Állat- és Növénykert: 80 millió

Összesen: 390 millió

Új fókamedence: 200 millió

Források: Nemzeti Kulturális

Örökség Minisztériuma: 90 millió

Fővárosi Állat- és Növénykert: 110 millió

Második ütem

Régi medence felújítása: 190 millió

Források: Nemzeti Kulturális

Örökség Minisztériuma: 110 millió

Fővárosi Állat- és Növénykert: 80 millió

Összesen: 390 millió Az állatkert új medencéiben vígan lubickolhatnak majd a jegesmedvék és az oroszlánfókák is -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!