Hírek

2005.06.14. 00:00

Ászt kapott a szervakirály

Ezúttal a szervakirály kapott védhetetlen adogatást: építési vállalkozása csődbe ment, szinte minden pénze elúszott.

Árvay Sándor

Nagy bajban van a horvát nemzeti hős: a sérülések miatt tavaly visszavonult Goran Ivanisevic építési vállalkozása befuccsolt. A 2001-es wimbledoni bajnok egy zágrábi újságnak elmondta, hogy az elmúlt hét esztendőben csaknem valamennyi megtakarított pénzét építőipari vállalkozásokba fektette, ám az üzlet sikertelennek bizonyult. „Nem okolok senkit, én hibáztam, rossz helyre fektettem be. Sajnos a korrupció teljesen behálózza ezt az iparágat, egy kutyaólat sem húzhatsz fel kenőpénz fizetése nélkül. Elúsztak a pénzeim, csődöt jelentek. Egy módon tudok kimászni a kátyúból: ha ismét teniszütőt veszek a kezembe, s újból pénzt keresek, így kivédhetem a csődeljárást. Az ATP veterán Tour-versenyein fogok szerepelni.”

Szerdán már „munkába is áll” azon a tornán, amelyen a német Boris Becker, az amerikai John McEnroe és az osztrák Thomas Muster püföli majd a labdát Zágrábban. Az egykori világnagyságok ellen egyébként sem lenne könnyű dolga, ám makacs térd- és vállsérülése vélhetően nem múlt el a pihenéssel töltött néhány hónap alatt. Az idényenként csaknem ezer védhetetlen adogatást szóró szervakirály szervezete alaposan elhasználódott – wimbledoni elsősége idején, Roddick, Rusedski, Szafin, Henman és Rafter elleni győzelmi sorozata alkalmával például 212 sistergő ászt küldött vetélytársai térfelére. Másfél évtizedes profi versenyzés koptatta a térdet, a vállízületeket, ezért is döntött a spliti sztár a visszavonulás mellett.

– Végre nem kell több fájdalomcsillapítót szednem, nincsenek kezelések, nincs edzés, nincs verseny, nincsenek unalmas esőszünetek, nincsenek utazások, szállodák – sóhajtott fel, amikor utolsó meccsén pályára lépett. A horvát Davis-kupa-válogatott kapitányaként az amerikaiak elleni derbi párosára még beszállt, s Ljubicic társaként ötszettes drámai harcban nyert a Blake, Fish-duó ellen, fontos szerepet vállalva a 4:1-es hazai sikerből. Álló ovációval búcsúztatta a zágrábi közönség – épp úgy, mint 2001-ben, amikor kétszázezren ünnepelték Splitben a város wimbledoni bajnokát, akit profi pályafutása kezdetén egy esztendeig Taróczy Balázs edzett. Rászolgált az ünneplésre, hiszen bármerre járt, sokat tett hazája népszerűsítéséért, mindig segítette honfitársait. Az 1988-as szöuli és az 1992-es barcelonai olimpián ő vitte hazája nemzeti zászlaját. Wimbledoni sikerét az 1993-ban autóbalesetben elhunyt világhírű honfitárs, az NBA-sztárkosaras Drazen Petrovic emlékének ajánlotta. A kilencvenes évek közepén a nehéz sorsú horvátországi gyermekek támogatására alapítványt hozott létre, a háttérből pénzügyi segítséget nyújtott a Hajduk Split futballcsapatának is. Segítségre most ő szorul. Saját maga próbál kikászálódni az egyelőre nagyon mélynek tűnő kátyúból azzal, hogy újra versenyezni kezd.

Goran Simun Ivanisevic

Születetett: 1971. 09. 13., Split

Magasság/testsúly: 194/80

Család: nőtlen, kislánya Amber (2003)

Profi teniszező: 1988–2004

Karrier: 22 egyéni Tour-győzelem (közte Wimbledon, 2001), 9 páros elsőség

Legjobb világranglista: 2. (1994)

Pénznyeremények: 19 876 579 dollár

Magasság/testsúly: 194/80

Család: nőtlen, kislánya Amber (2003)

Profi teniszező: 1988–2004

Karrier: 22 egyéni Tour-győzelem (közte Wimbledon, 2001), 9 páros elsőség

Legjobb világranglista: 2. (1994)

Pénznyeremények: 19 876 579 dollár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!