Hírek

2005.06.22. 06:43

Agyturbózás legfelső szinten

Nem feltétlenül kell látástól vakulásig tanulni vagy olvasni, hogy az ember esze vágjon, mint a beretva. Az alábbiakban olyan módszereket ismertetünk, amelyek a legkorszerűbbnek számítanak.

Tornai Szabolcs

1. Negyvenes éveikben az emberek azt veszik észre, hogy már nem fog olyan jól az agyuk, mint fiatalon. Sajnos, a szellemi hanyatlás sokaknál voltaképpen ekkortájt kezdődik el. Ám számos olyan gyógyszer létezik, amely serkenti az agyműködést. Ilyen például a modafinil, amelyet álomkór ellen szoktak alkalmazni, de egészséges embereknél is jótékony hatású. Ráadásul nem okoz idegességet, zavartságot, mint az amphetamin vagy a kávé. Nyugaton nyílt titok, hogy a modafinilt túlnyomó többségben egészséges embereknek írják fel. Ugyanez a helyzet a Ritalinnal is, amelyet a diákok vizsgaidőszakban vagy nagyfokú koncentrációt igénylő munkák során szoktak alkalmazni. Ám a kockázatokról és mellékhatásokról nem szabad megfeledkezni. Mindenesetre tény, hogy gyógyszerek segítségével egy idős ember is ugyanolyan jól teljesíthet szellemileg, mint fiatalabb kortársai.

2. A legmohóbb emberi szerv az agy. Így hát egyáltalán nem mindegy, hogy az ember mit eszik. A megfelelő étrend hallatlan előnyökkel jár a szellemi képességekre nézve. Azt persze túlzás lenne kijelenteni, hogy helyes étkezéssel Einsteinné válhat bárki is. De érdemes törekedni rá. A kifogástalan agyműködéshez elengedhetetlen a reggeli. A reggeli kihagyása jelentősen csökkenti a szellemi teljesítményt. De nem mindegy, ki mit eszik reggelire. Az édességek vagy a szénsavas üdítők fogyasztása kimutathatóan rossz hatású. Reggel, délben, este az egészséges táplálkozás valósággal szárnyakat ad az elmének.

3. A Mozart-effektusnak nevezett jelenség ősrégi tapasztalat. A zene – sokak szerint főként Mozart muzsikája – hallatlanul serkenti az agy fejlődését és működését. Kísérletileg még azt is bebizonyították, hogy a patkányok ügyesebbek, fürgébbek, ha Mozart-muzsikát hallanak. De a zenetanulás is rendkívül fontos, legjobb minél előbb kezdeni.

4. Az ember IQ-járól (intelligencia-hányadosáról) sokáig úgy vélték a tudósok, hogy a genetikailag adott, és nem változtatható. Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy ez messzemenőkig nincs így. Általánosan elfogadott nézet, hogy az IQ, ha kis mértékben is, de növelhető.

5. Hatszázan tartózkodnak a teremben. Az előadás után sorban kilépnek az ajtón, és bemondják a nevüket. A feladat: megjegyezni mind a hatszáz nevet. Lehetetlen vállalkozás? Nem biztos. Amikor a memória-világbajnokságok legjobbjait vizsgálták, kiderült, hogy ezen embereknek nincs kiemelkedően magas IQ-juk. Egyszerűen különféle memorizálási trükköket alkalmaztak, és az agyuk olyan területei léptek működésbe, amelyek többnyire nem teszik ezt. A színészek például gyakran úgy memorizálják a szövegeiket, hogy érzelmeket vagy mozgást kapcsolnak az egyes mondatokhoz.

6. Az alvással nem szabad fukarkodni. Ha valaki huszonnégy órán át ébren van, szellemi teljesítménye alig több, mint egy részegé. A rendszeres késői fekvés és a túl korai kelés szintén rendkívül káros. A szellemi piramis alapja a kellő figyelem. Ha valaki megfelelően koncentrál, minden más agyi működése is kifogástalan. Az „aludni kell rá egyet” ősi bölcsessége is kikezdhetetlen. Egy kellemesen átaludt éjszaka csodákat tesz, akár tanulásról, fontos döntésről vagy bármilyen probléma megoldásáról van szó. Mengyelejev is álmában látta meg a periódusos rendszert, miután egész nap küzdött az „elemekkel”.

7. Ép testben ép lélek – mondták az ókori görögök, és nagyon igazuk volt. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a kifogástalan agyműködéshez. Már heti háromszor fél óra séta is csodákat tesz, főként idősebbeknél. Akik nem mozognak, szabályszerűen siettetik szellemi leépülésüket. De a mozgás a kicsiknél is elengedhetetlen.

8. Érdekes jelenség, hogy a szerzetesek és az apácák egyrészt hallatlanul sokáig élnek, másrészt elkerülik a szenilitást – bár a többség számára ez nem megoldás. Mindenesetre a nyugodt, egészséges életmód, a szellemi frissesség megőrzése mindenki által megvalósítható.

9. A koncentrálóképesség fejlesztése is alapvető követelmény. Ami azt jelenti, hogy a szétszórtság a legrosszabb társ az életben. Ha valakit például munka közben állandóan megzavarnak, hatékonysága riasztó mértékben csökken. Minden jógi tudja és tanítja, hogy mennyire fontos a szellemi koncentráció az elme pallérozásában.

10. Tudatosan programozható az agyunk. Világszerte ismert a Silva-féle agykontroll. Vagy az a leghétköznapibb jelenség, hogy valaki vekker nélkül, percre pontosan ébred fel reggelenként. A jelenség összefoglaló neve: neurofeedback. Az ember fokozhatja kreativitását, növelheti szellemi teljesítményét, magabiztosabbá válhat, javíthatja kedélyét, jobbá teheti szexuális életét: pusztán a gondolat erejével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!