Hírek

2005.06.09. 11:49

Áder Jánost pereli Dávid Ibolya MDF-elnök

Az ellenzéki siker ellenére igencsak megterhelte a Fidesz és az MDF kapcsolatát az államfőválasztás. A két párt között azután hidegült el teljesen a viszony, hogy Áder János, a Fidesz frakcióvezetője kedden MDF-eseket gyanúsított azzal, hogy Szili Katalinra szavaztak. A demokrata fórum ifjúsági szervezete emiatt egyenesen lemondásra szólította fel Ádert.

BAMA

A három érintett képviselő – Herényi Károly, Csapody Miklós, Karsai Péter – rágalmazási pert indít a Fidesz vezető politikusa ellen. Ugyancsak bíróság elé citálja a Fidesz frakcióvezetőjét Dávid Ibolya MDF-elnök is. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke tegnap békülékenyebb hangnemet próbált megütni. Reményét fejezte ki, hogy a két párt egymáson kölcsönösen ejtett sebei begyógyulnak.

Közben kiderült, kik voltak az Áder János által „vakondnak” nevezett átszavazók. Horváth Balázs volt MDF-es képviselő bejelentette: ő és két társa szavazott „át” a kormánypárti jelöltre az államfőválasztás hétfői első fordulóján. Később pontosította kijelentését, és csak saját magát nevezte meg. Azzal indokolta tettét, hogy ezzel akarta megtéveszteni a szocialista képviselőket. Elmondása szerint a Fidesz tudtával szavazott Szili Katalinra. Az államfőválasztás minősíthetetlen eljárási folyamata miatt arra van szükség, hogy a választópolgárok közvetlenül szavazzanak a köztársasági elnök személyére – jelentette be tegnap Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Ezért pártja alkotmánymódosítást javasol a közvetlen köztársaságielnök-választás érdekében.

Az államfőválasztás kapcsán az MDF jelentőségét azzal igyekezett hangsúlyozni, hogy Sólyom Lászlót először ők jelölték. Szerinte a választási folyamat bebizonyította a magyar politikai elit éretlenségét és alkalmatlanságát. Hozzátette: Sólyom László megválasztása azért mérföldkő a politikatörténetben, mert a civil társadalom először volt képes érvenyesíteni akaratát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!