Hírek

2005.06.11. 00:00

A Visegrádiak a brüsszeli csúcsra várnak

Döntő jelentősége lesz az uniós alaptörvény szempontjából a tagországok jövő heti brüsszeli csúcsértekezletének.

Toronyi Attila

A francia és a holland népszavazási kudarc az EU-alkotmányon kívül álló okokkal magyarázható – hangzott el a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnök tanácskozásán. A visegrádi országcsoport (V4) kormányfői tegnap a lengyelországi Kazimierz Dolnyban tartott eszmecserét az elmúlt hetek tanulságairól. A kormányfők súlyos kihívásnak tartják a referendumok eredményeit, de úgy vélik, hogy folytatni kell az alkotmányos szerződés törvénybe iktatását.

Gyurcsány Ferenc, Marek Belka, Jirí Paroubek és Mikulás Dzurinda szerint változatlanul az uniós alaptörvény az európai egységesülés kerete. Minden tagállamnak állást kell foglalnia az ügyben, és úgy kell ütemeznie a becikkelyezési folyamatot, ahogyan az megfelel belső feltételeinek. Paroubek cseh kormányfő kifejtette, hogy a további ratifikálás szempontjából döntő jelentőségű lehet, miként foglal állást erről a közelgő EU-csúcs. Dzurinda szlovák kormányfő hangsúlyozta, hogy az alkotmány szövegének átfogalmazása szóba sem jöhet. A kormányfők kifejezték közös elkötelezettségüket az EU további bővítése iránt. A lengyelországi találkozó plenáris ülésén nem vett részt, de meghívottként jelen volt a csúcshoz kapcsolódó többi rendezvényen Julia Timosenko ukrán kormányfő is. „A V4 országok kormányai azon fáradoznak, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki az EU és Ukrajna között, és hogy megkezdődjenek a tárgyalások a két fél között a szabadkereskedelmi egyezményről.”

A négy kormányfő megvitatta az EU 2007 és 2013 közötti költségvetésének ügyét is. Egyetértettek abban, hogy a kohéziós alapból kapott támogatások felhasználását a jelenlegi kettő helyett három éven belül kell elkezdeni. Hangsúlyozták, hogy nem szabad csökkenteni a vidékfejlesztésre szánt uniós támogatásokat. Lengyelország átadta a találkozón a csoport soros elnökségét Magyarországnak. Gyurcsány Ferenc a hazánkban rendezendő értekezletekre meghívja más közép-európai országok vezetőit is. A magyar elnökség fókuszba kívánja állítani a roma integráció kérdését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!