Hírek

2005.06.09. 00:00

A régmúlt példája tanít a türelmes együttélésre

BAMA

A náci haláltáborok felszabadításának 60. évfordulója lehetőséget ad a világnak, hogy újult erővel harcoljon az antiszemitizmus ellen. A holokauszt tapasztalata és emlékezete azonban sajnos nem elég e magatartásformának és megnyilvánulásainak a kiirtására – jelentette ki Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter szerdán Córdobában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet konferenciáján 55 európai és észak-amerikai kormány képviselői vesznek részt. Magyarországot Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára képviseli.

A dél-spanyolországi városnak, az egykori kalifátus székhelyének kiválasztása jelképértékű. Moratinos megjegyezte, hogy a középkorban Córdoba virágzó, nagy műveltségű város volt, ahol az iszlám, a judaizmus és a kereszténység hívei békében éltek egymás mellett. A tanácskozást a város régi negyedében tartják, egy csodálatos mór mecset közelében, amelyet később római katolikus katedrálissá alakítottak át. „Ha a múltban lehetett harmóniában együtt élni, mint ahogyan Córdoba esete mutatja, nem szabad beletörődnünk abba a gondolatba, hogy ma ez lehetetlen” – hangsúlyozta a spanyol külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!