Hírek

2005.06.13. 00:00

A napilapvásárlók szerint kell a Panel Plusz program

Több mint kétmillió ember él Magyarországon lakótelepi panellakásokban, amelyek száma meghaladja az ötszázezret. Az itt élők körülményeinek javítása céljából hozta létre a kormány a Panel Plusz programot, amely része a száz lépés programcsomagnak. Legutóbbi közvélemény-kutatásunkban arról kérdeztük a napilapvásárlókat, mi a véleményük a panellakások állami támogatással történő felújításáról.

BAMA

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 36 százaléka helyesli és jónak tartja a programot, amely minden saját forint mellé két forint állami támogatást nyújtana. Vagyis egyharmaduk azon az állásponton van, hogy a felújítás elkerülhetetlenné vált, és a megvalósításhoz mindenképpen szükség van erre az állami támogatásra. A válaszadók másik egyharmada ugyancsak egyetért a programmal, de úgy véli, hogy a nem panelban lakóknak is biztosítani kellene hasonló mértékű támogatást. A megkérdezettek 14 százaléka azonban azt válaszolta kérdésünkre, hogy a rendelkezésre álló keretet, amely mintegy húszmilliárd forint, inkább új lakások építésére, nem pedig a régi panelek élettartamának meghosszabbítására kellene fordítania a kormánynak. A megkérdezett napilapvásárlók 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tud válaszolni a kérdésre.

A vélemények a megkérdezettek pártállásától is függnek. A kormánypártiak közel fele egyetért a programmal. Az MSZP szavazói közül 51,3 százalék gondolja úgy, hogy a programra mindenképpen szükség van, és 30 százalék felett van azok száma, akik kibővítenék a támogatottak körét a nem panelban lakókra is. Ezt értékelhetjük úgy, hogy a kormány ígérete, mely szerint várhatóan 20-30 ezer lakás felújítására kerülhetne sor a Panel Plusz segítségével, szimpatizánsaik között széles körű támogatásra talált. Kisebb a támogatottsága azok körében, akik  az ellenzékre voksolnának. Közülük minden negyedik találja jelenlegi formájában jónak a programot, és több mint egyharmaduk szerint szükséges lenne kibővíteni a nem panelban élőkre.

Az ország különböző régióinak véleményét tekintve nincs szembetűnő különbség. A feltehetően nagyobb körben érintett budapesti napilapolvasók sem vélekednek pozitívabban a programról, mint a nyugat-magyarországiak. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők hasznosabbnak ítélik a programot az alap- és a középfokú végzettségűeknél. A korosztályok közül pedig a 30–44 évesek és a 60 felettiek helyeslik leginkább a kormány száz lépés programjának ezt a részét.

Legutóbbi közvélemény-kutatásunkban arról kérdeztük a napilapvásárlókat, mi a véleményük a panellakások állami támogatással történő felújításáról. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!