Hírek

2005.06.02. 00:00

A munkaerő szaktudása számít

A Chinoin Rt. a sanofi-aventis Magyarország hazai tagvállalata. A vállalatcsoport hazai terjeszkedésének következő állomása Veresegyház.

BAMA

– Pár év múlva mindössze négy-öt olyan ország lesz Európában, amely képes a felfedező kutatástól a kémiai gyártáson át a tabletta- és injekció-előállításig minden tevékenységet egyetlen helyen elvégezni. Magyarország ezek között van – állítja Jean-Francois Dehecq, a sanofi-aventis vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója.

A sanofi-aventis a világ harmadik legnagyobb gyógyszergyártója, Európában pedig az első – mondta a Reggelnek Orosz Jenő, a sanofi-aventis Magyarország kommunikációs vezetője. Hazai piaci részesedésük meghaladja a tíz százalékot. Újpesten, Veresegyházon és Csanyikvölgyben működik gyáruk, közel háromezer embert foglalkoztatnak. A világon húsz telephelyen tizenegyezer kutató dolgozik, közel kétszáz gyógyszerkészítménnyel rendelkeznek. Ez a záloga annak, hogy a sanofi-aventis a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszervállalata.

– Nálunk nem a munkaerő olcsósága, hanem a munkaerő szaktudása a fő szempont – mondta Orosz Jenő. Ez a gondolkodásmód máris megkülönbözteti a sanofi-aventist az úgynevezett multinacionális gondolkodásmódtól. A gyógyszeriparban dolgozó magyarok köztudottan szorgalmasak, felkészültek és kreatívak. Nemcsak a mérnökök, hanem a gyógyszeripari szakmunkások tudásának fontosságát is kiemelte. Példaképpen említette, hogy amíg a gyártásban az átálláshoz más országokban esetleg hetek szükségesek, addig Magyarországon – éppen a szakmunkások kémiai felkészültsége miatt – elég néhány nap. A Chinoin Rt. a sanofi-aventis magyar tagvállalata. Sokoldalú cég, ahol évszázados tapasztalat és kiemelkedő kémiai szaktudás halmozódott fel. A sanofi-aventis a terjeszkedés lehetőségét keresve vette meg a Pharmavit Rt. veresegyházi gyárát egy amerikai gyógyszeripari cégtől. A korábbi tulajdonos előtt a tőzsdei helyzet miatt két lehetőség állt. Vagy bezárja a gyárat vagy pedig eladja. Kölcsönösen előnyös üzletet kötöttek, a sanofi-aventis Magyarországnak kapóra jött a veresegyházi gyár megvétele, mert a terjeszkedés lehetőségét kereste. Ezt Újpesten már nem tudta volna megvalósítani, a fővárostól harminc-ötven kilométeres körben keresett helyet. Veresegyházon a sanofi-aventis jelentős fejlesztéseket fog végrehajtani.

A budapesti központban az elmúlt három évben két olyan teljesen eredeti hatóanyag kifejlesztése történt meg, amely ma már a klinikai használat előtti kutatási szakaszban van. Fontos, hogy a sanofi-aventis Magyarország a belföldi eladások tizenhat százalékát a kutatás-fejlesztésbe forgatja vissza. A sanofi-aventis harminckét éves vállalat, ha ember lenne, akkor is fiatalnak számítana. Hogyan sikerült mégis  harminckét éves létére a gyógyszeripar élvonalába kerülni? A titok nyitja, a „nagy trükk” egyszerű: a sanofi-aventis, amely százezer alkalmazottal a világ száz országában van jelen, minden esetben a „helyi erőkre” támaszkodik. Azok sajátosságait nem nyomja el, hanem megismeri értékeit, és arra az alapra építkezik. A világon 15-16 sanofi-aventis kutatóközpont működik. Mindegyiknek más az erőssége, ezért egymást kiegészítve dolgoznak, miközben köztük is erős és éles a belső verseny. Legelső irányelvük azonban közös. Ez a környezetkímélő és energiatakarékos munka. Mindig a legjobb technológiát alkalmazzák. A hulladék kezelését szintén a legjobb, legkisebb környezeti terheléssel járó módszert alkalmazó partnerre bízzák. Tudják, hogy a környezetvédelem közügy, ezért minden érdeklődő számára nyitottak és átláthatók.

Veresegyházon földsáncot építettek az ott élők megnyugtatására, hogy még a szellőzőktől származó zajszennyezés se terhelje a környezetet.
Magyarország a negyedik helyen áll a sanofi-aventis csoportban. „Csak” Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok és Németország előzi meg a felfedező kutatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!