Hírek

2005.06.28. 00:00

A játéktermek nem lehetnek többé kaszinók?

Ezer sebből vérzik a szerencsejátékról szóló törvény módosítása. A javaslatot a miniszterelnök kérésére sürgősséggel tárgyalja a parlament, amelynek legkésőbb július 4-én döntenie kell. Annak ellenére, hogy a 25 oldalas javaslat változatlan formában történő elfogadása a magyar vállalkozások sorát teheti tönkre. Az érdekvédők szerint a törvényjavaslat csak és kizárólag a külföldi nagy befektetők érdekeit tükrözi.

Szemán L.

– A törvényjavaslat szerint az I. kategóriájú játékkaszinók üzemeltetőinek 100 játékasztal és 1000 pénznyerő automata fölött a bevétel arányában csökken az adóterhük. Így például 5 milliárd forint bevétel esetén 25 százalék az adó, 10 milliárd forint fölötti bevétel esetében az adó 10 százalékra csökken. Ők húsz évre kapják meg az üzemeltetési jogot, míg a II. kategóriás játékkaszinók csak tízre. A magyar vállalkozók ide tartoznak, hisz nincs annyi tőkéjük, hogy legalább 100 játékasztalt és 1000 nyerőautomatát üzemeltessenek. Ezzel párhuzamosan a javaslat szerint a II. kategóriában a pénznyerő automaták után fizetendő adót havonta gépenként felemelik 33 százalékkal, 100 ezer forintra.

Ráadásként meg akarják tiltani nekik a kaszinó szó használatát. Már csak ezért is becsukhatják a boltot, hiszen a japán és kínai turisták, akik a vendégek zömét adják, vagy az amerikaiak, nem értik a játékterem fogalmát. Hát így próbálják ellehetetleníteni a magyar vállalkozókat – mondta lapunknak  Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke. A tervezet benyújtói nem kívánnak állást foglalni az ügyben, a döntés a törvényhozók kezében van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!