Hírek

2005.06.09. 00:00

A bőrömet is lenyúzzák a garázsért

Olvasónknak lassan többet kell fizetnie havonta a garázsért, mint a lakásért. Úgy tudja, utóbbi közös költsége legföljebb hetvenöt százaléka lehet az előbbiének.

BAMA

A közös költség mértékét a társasházi közgyűlés határozza meg – mondták a dr. Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagyis a tulajdonosok szabadon döntenek az összegről. Ez így van a lakás- és nem lakáscélú helyiségeknél egyaránt. A közös költséget általában négyzetméter per forintban szabják meg. A havonta fizetendő teljes összeg tehát egyenes arányban van az ingatlan nagyságával.

Mindettől a tulajdonosok közössége szintén szabad akaratból el is térhet. Erre okot adhat például a társasház költségvetésének változása. Ha a vártnál nagyobb volt a bevétel, például reklám céljára menet közben kiadtak egy falfelületet, a közös költség csökkenhet. Ugyanígy, ha a kiadás volt több a tervezettnél, például váratlan felújítás, növekedhetnek a fizetendők. Vannak házak, ahol az ingatlanok többségi tulajdonosa az önkormányzat. Ez esetben akár rendeletben irányt mutathat, mekkora legyen a díjszabás mértéke.

A társasházi törvényben nincsen külön szabály arra, milyen lehet a lakás és nem lakáscélú helyiségek közös költségének aránya. A garázs tulajdonjoga a lakásé mellett pluszlehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!