Hírek

2005.05.02. 00:00

Pápai szoborvita Lengyelországban

Hatalmas hasznot vágnak zsebre azok a gyárak Lengyelországban, amelyek a volt egyházfőről mintázott szobrokat állítanak elő. Alig győzik kielégíteni az ugrásszerűen megnövekedett keresletet.

Toronyi A.

A lengyel katolikus egyháznak nem tetszik ez a lázas pénzhajhászás, ráadásul csak a püspöki karnak áll jogában engedélyezni az elhunyt szentatya képének kereskedelmi használatát. Podkarpacieben egy gyár kettő és nyolc méter közötti méretű szobrokat készít. A Domex Festő- és Mázolóüzem már hetek óta csak pápaszobrokat gyárt. A legnépszerűbb darab az, amelyen II. János Pál imára kulcsolja a kezét. A csaknem kilencméteres szobor térden állva ábrázolja a pápát Szűz Mária előtt.

A cég tulajdonosa, Jozef Siwon sohasem keresett annyit, mint napjainkban, de sikerült magára haragítania a papságot. Nyilatkozatában Jozef Kloch, a lengyel püspöki kar szóvivője kifejtette: nem állíthat elő bárki szobrokat, érméket, emlékműveket II. János Pálról, mindehhez meg kell szerezni a püspöki kar engedélyét. Hasonló a helyzet, ha valaki miniszterelnököket vagy államfőket akar megmintázni. Miért lenne ez másként Karol Wojtyla esetében? A Vatikán kizárólagos jogosultságot adott a lengyel püspöki konferenciának, hogy engedélyezhesse II. János Pál képmásának felhasználását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!