Hírek

2005.05.05. 00:00

Gőzborotvás budai polgármester

Versenyző tisztítócégek, tünedező falfirkák. Molnár Gyula tizenegyedik kerületi polgármester tegnap hadjáratot hirdetett a falfirkák ellen.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] A falfirkák eltávolítása négyzetméterenként két–kétezerötszáz forintba kerül. Az erre szánt ötvenmillió forint, ismerve a kerület fertőzöttségét, kevés. Ám a munkát valahol el kell kezdeni.
[/caption]Molnár Gyula borsózöld köpenyben és szemerkélő esőben hirdetett tegnap hadjáratot a falfirkák ellen. Miután kielégítette a sajtó kíváncsiságát, maga is gőzborotvát ragadott, s odaállt a Bartók Béla út 2. számú ház falához dolgozni. Először kissé bizonytalankodott, miként is kell használni a szerkezetet. Ám miután eligazították, már spriccelt is a megváltó vízsugár. A járókelők közül többen felismerték polgármesterüket. A szerényebbek „hajrá Gyula!”, míg a bátrabbak „nyomd neki bátran, főnök!” kiáltással adtak hangot magánvéleményüknek.

Miközben a kerület első embere a fotósok kereszttüzében takarított, munkatársai beavattak bennünket a részletekbe. Megtudtuk, a városrészben egy időben öt helyszínen, öt különböző eljárással próbálnak megszabadulni a környezetet csúfító falfirkáktól. Az önkormányzat szakemberei mindegyik szépülő felületnél ott lesznek, majd a látottak alapján értékelik a vállalkozások munkáját. Végül a legjobb és leghatékonyabb cég kap megbízást. Visszaélés nem lesz, hiszen az eredményről bárki maga is meggyőződhet majd – esküdöztek a kollégák. Majd kiderül… A kerület egyébként nem kevés pénzt, kereken ötvenmillió forintot szán a hadjáratra.

A Bartók Béla úton, a házasságkötő terem falán az Ifotech Kft. emberei szorgoskodtak. Klinger Tamás, a vállalkozás munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hatvan négyzetméternyi falfelületet szabadítanak meg a firkáktól. Ennek költségét, mondván, a konkurencia is olvashatja a lapot, nem árulta el. A módszer egyszerű: forró vízzel és vegyi anyagokkal kombinált tisztítás után egy vékony viaszréteget visznek föl. Az erre kerülő graffitik a védőréteggel együtt lemoshatók. Maga a viasz könnyedén pótolható.

Időközben Molnár Gyula befejezte a tisztítást. A víztől csöpögő köpenyt levéve tovább nyilatkozik a sajtónak. Kiderül, az ötvenmillió forintból elsősorban a közintézményeket, iskolákat és óvodákat mentesítik. De gondoltak a lakosságra is. A társasházak egy alapra pályázva juthatnak majd a szükséges forrásokhoz. Itt azonban szükség lesz némi önerőre is. S ha már az anyagi résznél tartunk, tekintsük át, mennyibe is kerül maga a mentesítés. Egy-egy négyzetméterre úgy két– kétezerötszáz forintotot kell rászánni. Ebből ezerháromszáz– ezernyolcszáz a tisztítás, és nyolcszáz a felvivendő viasz ára. A költségek természetesen falfajtánként és állapotonként változhatnak – ám még a legrosszabb helyeken sem lépik túl a négyezer forintos határt.

Mint fentebb is szó volt róla, tegnap öt helyszínen dolgoztak. Így megszépült a Fehérvári úti SZTK, az őrmezei játszótér, a Lecke utcai óvoda és a Villányi út 30. egy-egy falfelülete is. Hogy mennyi pénzre lenne valóban szükség, senki nem tudta megmondani. Ám a polgármester úgy vélte, egyszer végre el kell kezdeni a munkát, különben egy-két év alatt teljesen elcsúful a városrész. Ám az már más lapra tartozik, hogy a többség véleménye szerint nem ez lenne a megoldás. Hiszen a most letakarított felületet ismét elcsúfítják.

Rákérdeztünk arra is, nem lenne-e jobb megoldás kijelölni egy helyet, ahol az ifjak kiélhetnék szenvedélyüket. A Fehérvári úti SZTK mellett szolgálatot teljesítő Balázs Gyula László alpolgármester erre nemmel válaszolt. Úgy vélte, komolyabb törvényi szankciókkal, akár súlyos anyagi felelősségre vonással kellene büntetni. A városatya egyébként a meginduló zápor ellenére is a helyén maradt, s végigkísérte az itt dolgozó vállalkozás munkáját.

Hann Ferenc akadémikus, művészettörténész professzor szerint a graffiti a klasszikus művészeti formák kiürülését is jelenti. Természetesen a tűzfalakra csodálatos képeket felhordó ifjakat nem lehet és nem is szabad egy kalap alá venni a műemléki épületeket összecsúfító gyerekekkel. Az előbbieket az önmegvalósítás, míg az utóbbiakat a polgárpukkasztás rosszul értelmezett vágya vezérli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!