Hírek

2005.04.27. 00:00

Szegénységenyhítési próba

A legszegényebb családoknak lényegesen több támogatás jutna. A tehetősebbektől elvennének.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tavaly 150 ezer három- vagy többbgyermekes család tudta igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt
[/caption]Az átalakítás fókuszában a szegénység enyhítése áll. E szerint a legszegényebb családoknak jutó támogatás akár a háromszorosára is nőhetne. Adni azonban csak úgy tud a költségvetés bárkinek is, ha másoktól elvesz. Így azokban a családokban, ahol a kereset meghaladja az átlagot, csökkenne a családi pótlék, sőt – mint 1995-ben a Bokros-csomag idején – a legtehetősebbek körében hatmillió forintos jövedelem felett meg is szűnne.

Az esélyegyenlőségi tárcánál egyelőre nem nyilatkoznak a tervezett változtatásokról, sőt a kiszivárogtatás miatt vizsgálatot rendeltek el. Szakértők lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy a kormány fontolgatja az eddig alanyi jogon járó, fix összegű családi pótlék helyett eltérő összegeket ad. A pótlék összege nem csupán a gyermekek számától, hanem a család jövedelmétől is függhet, amennyiben ez a változat kap zöld utat. Ez viszont logikusan azt jelenti, hogy eltérő lehet az egyes családokban a családi pótlék összege azonos gyermekszám mellett.

A kiszivárgott hírek szerint megszűnne az adókedvezmények intézménye is. Vagyis az eddig adómentes családi pótlék összegét hozzá kell majd adni az éves jövedelemhez. A magasabb jövedelműek így több személyi jövedelemadót fizetnének, vagyis az odaadott családi pótlék egy részét ezzel a módszerrel vennék vissza. Ez teremtene fedezetet ahhoz, hogy többet tudjanak adni a rászorulóknak. Ez a javaslat megszüntetné a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, a két külön támogatási kasszát összevonnák.

Az igazságosság és a támogatások csapdái

A tervezett családtámogatási modellt sokan azért ellenzik, mert komoly jövedelemvizsgálatot igényel – mondta lapunknak Gábos András, a TÁRKI kutatója. Az állam által nyújtott családi támogatások a jövedelem eltitkolására ösztönöznek. Ez már a Bokros-csomag idején is kiderült tíz évvel ezelőtt, amikor megszüntették az alanyi jogon járó családi pótlékot. Ekkor fordult elő, hogy Mercivel mentek segélyért, mert papíron el lehetett titkolni a jövedelmet. A javaslatot vitatók szerint amit az állam a réven nyerne, elvesztené a vámon, hisz egy ilyen rendszer fenntartása nagy adminisztrációt igényel.

is kiderült tíz évvel ezelőtt, amikor megszüntették az alanyi jogon járó családi pótlékot. Ekkor fordult elő, hogy Mercivel mentek segélyért, mert papíron el lehetett titkolni a jövedelmet. A javaslatot vitatók szerint amit az állam a réven nyerne, elvesztené a vámon, hisz egy ilyen rendszer fenntartása nagy adminisztrációt igényel. Tavaly 150 ezer három- vagy többbgyermekes család tudta igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!