Hírek

2005.04.02. 00:00

Nem létezik a Piarista köz

Az V. kerületi önkormányzat átjárhatóvá tenné a piarista rend magántulajdonában lévő kis utcát. A rend kész a nyitásra, miután az állam kártalanítja.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Turóczi Gábor, a Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Kht. ügyvezetője szeretné, ha megnyitnák a Piarista közt
[/caption]Építési terület, behajtani tilos! – hirdeti már öt éve a tábla az Erzsébet híd lábánál lévő utca torkolatában. De a fémkerítés mögött munkálatoknak nyoma sincs. Csupán néhány autó parkol a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola előtt. És ez hosszú ideig így is marad.

– Távlati terveinkben szerepel a köz megnyitása a közforgalom előtt – mondja Molnár Katalin, V. kerületi alpolgármester. – Csillapított forgalmú vagy sétálóutcát szeretnénk, amennyiben az egyház ezzel egyetért. Ha a piarista rend megnyitja a magántulajdonában lévő területet, mi vállaljuk, hogy díszburkolattal látjuk el. Az önkormányzat az előző ciklusban elkülönítette a felújításhoz szükséges tizenötmillió forintot, de a tárgyalások megszakadtak a renddel.

– Addig nem lehet a megnyitásról beszélni, amíg az állammal nem tudunk megállapodni az egyházi kárpótlás során visszaadott ingatlan felújításáról – mondta Turóczi Gábor, a Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Kht. ügyvezetője. – Jelenleg balesetveszélyes itt közlekedni, hullik a vakolat és a cserép.

Az egyetem 2002 végén költözött ki az 1917-ben iskola céljára épült részből, ami azóta üresen áll. A piaristák a Mikszáth Kálmán téren lévő gimnáziumot szeretnék ideköltöztetni. Az állam azonban csak a Mátyás-templom felújítása utánra ígéri a kétmilliárd forintos teljes helyreállítást. Ha az épület megkapja végleges funkcióját, a rend kész megnyitni a területet a forgalom előtt.

Közigazgatásilag nem létezik ez az utca

Az önkormányzat tervezi az Erzsébet hídra történő feljutás javítását, mert az Irányi utca forgalma szinte elviselhetetlen. Először megfordítanák a Kecskeméti utca forgalmának irányát, így délről csak a 15-ös busz közlekedne az Irányi utcában. Molnár Katalin alpolgármester elmondta, hogy a fővárosi önkormányzatnak már elküldték javaslatukat. Az a lehetőség is felmerült, hogy a Március 15. tér rendezésével, a buszparkoló megszüntetésével közvetlenül a térről kanyarodnának fel az autók az Erzsébet hídra. A Piarista közön keresztül biztosan nem lehet majd feljutni a hídra. Érdekesség, hogy ez a köz közigazgatásilag nem is létezik. Nem lehet ide bejelentkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!