Hírek

2005.04.16. 00:00

Négytizeddel kevesebb hamisítványt foglaltak le

B. M.

Több bankjegyből lényegesen kevesebb a hamisítvány. Ez a lényege a Magyar Nemzeti Bank idei első negyedévi jelentése ide vágó megállapításainak. Idén tavasszal 1759 esetben 1837 darab hamis forintbankjegyet foglaltak le. Ez körülbelül 40 százalékkal kevesebb az előző év első három hónapjához képest. Tizenegy alkalommal már a forgalombahozatal előtt lecsaptak a készítőkre. Mindez annál is jelentősebb javulás, hogy az elmúlt egy esztendőben 7,7 százalékkal nőtt a forgalomban lévő bankjegyek száma, most 245 millió darabot hordunk magunknál.

Hasonló a helyzet a külföldi fizetőeszközök hamisításával is. Igaz, itt nagyságrenddel kisebb számokról beszélhetünk: 215 bűncselekmény kapcsán 262 darab másolatot találtak. A legnépszerűbb már az euró, a dollár a második helyre szorult. (Egyes európai valutacímletek hamisítás elleni védelme nem a legjobban sikerült.) A vizsgálatok egyébként rávilágítottak arra, hogy az álforintok továbbra is a legegyszerűbb eljárással készülnek. A lefoglalt hamisítványok mindegyike fénymásolt volt, nyomdai megoldással idén sem találkoztak.

Ebben közrejátszik az a tény, hogy a legnagyobb arányban forgalomban lévő hazai bankók jól védettek. A forintbankjegyek egyharmada tízezres, a második legtöbb papírpénz az ezresből van, majd a kétszázas következik. Tízezres címlet csak minden tizedik a forgalomban lévő forintkészletben. Egy lakosra egyébként napjainkban átlagosan 146 ezer forint készpénz jut.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!