Hírek

2005.04.23. 00:00

Mi nekünk a katasztrófa, hogyha ez nem az?

Aki látta, hogyan néz ki egy falu azt követően, hogy rázúdul egy égboltnyi víz és hegyoldalnyi szikla, nem is gondolkozik azon, törvényileg mikortól lehet katasztrófa sújtott egy település. Aki azt hiszi, a Mátra alján nem ez a helyzet, az menjen és lássa a saját szemével. Vagy még egyszer nézze meg.

Tibay Gábor

Mátrakeresztes ugyanis most ilyen. Ott most ez van, képzelje el, kedves olvasó: kimegy a konyhába, de csak sár van helyette, dolgozna a műhelyében, de az is veszve van.
A kormányzat szerint a kárrendezésre megvan a pénz, ennek ellenére mégsem nyilvánítják katasztrófa sújtotta területté a falut. Vajon miért? Azért, mert e minősítés azt hordozza, mélyre kell nyúlni a zsebben, teljes egészében kártalanítani kell a szerencsétlenül járt helyieket? Azokat, akik nem tehetnek arról, hogy egy rossz emlékű hétfőn a szó szoros értelmében rájuk szakadt a hegy? Hiszen ha tényleg megvan a pénz, nincs is kérdés: azt meg, hogy a faluban tényleg katasztrófa történt, aligha vitatja valaki. A település ezzel a címmel biztos nem dicsekedni akar.
Tudniillik ott házakat, utakat, hidakat kell (újjá)építeni, és nem utolsósorban pótolni ingóságokat, készletet, gépeket, elmosott életeket. Valószínűleg sok százmillióra lesz szükség, mégpedig minél előbb. És éppen azoknak van a legkevesebb idejük várni, akik maguk is tudják: minősítések ide, előírások oda, ha Mátrakeresztesen élsz, neked nem tévékép a katasztrófa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!