Hírek

2005.04.28. 00:00

Leváltanák Nastasét

A kormánykoalíciót alkotó D. A. Szövetség továbbra sem mondott le arról a szándékáról, hogy leváltsa Adrian Nastasét a képviselőház elnöki tisztségéből – írja a Szabadság című kolozsvári közéleti napilap.

Gy. Z.

A volt kormányfő eltávolítását azonban csak házszabály-módosítással érhetik el. Ehhez a Román Humanista Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatása is szükséges lenne. Markó Béla, az RMDSZ elnöke nem tartja sürgősnek a kérdést. A bukaresti kormány államminisztere elismerte: időnként fennakadást okoz, hogy az ellenzék vezető politikusa tölti be ezt a tisztséget, ugyanakkor emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a tervezett módosítást. Máté András Kolozs megyei parlamenti képviselő, a jogi bizottság tagja elmondta: ha az alkotmányellenesnek nyilvánított szakaszt 45 napon belül nem módosítják, akkor az érvényét veszíti.

Magyar segítség

Románia európai uniós csatlakozási szerződésének aláírásával új fejezet kezdődik a magyar–román együttműködésben – jelentette ki Szili Katalin szerdán Nyíregyházán, ahol Adrian Nastaséval találkozott. A bukaresti képviselőház elnöke szintén azt hangoztatta, hogy a két ország közös tagsága meghatározó lesz azt együttműködésben, és a sajtótájékoztatón külön megköszönte Magyarország Románia euro-atlanti csatlakozásához nyújtott támogatását. A napirenden szerepelt a tervezett M4-es autópálya kapcsolódó romániai sztrádarészének kialakítása. A magyar országgyűlés elnöke szorgalmazta a Brassó és Bors közötti romániai autópálya építését, valamint a csíkszeredai magyar főkonzulátus létrehozását.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!