Hírek

2005.04.13. 08:00

Kamatcsökkentést kér a kormányfő

Minél alacsonyabb a jegybanki alapkamat, annál drágábbak a hitelek. A sokak által érzett-vélt tapasztalatnak hangot adva Gyurcsány Ferenc tegnap „fogyasztóbarát” magatartást kért a Bankszövetségben.

B. M.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: a pénzintézetek ne csak betéti, hanem hitelkamataikat is csökkentsék, ahogyan mérséklődik a jegybank alapkamata. A Magyar Nemzeti Bank idén kilencről 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. A jegybank februári kimutatása azonban felszínre hozta, hogy a fogyasztási hitelek átlagkamatlába egy hónap alatt 21,34-ről 22,12 százalékra nőtt. A hitelek teljes mutatója is emelkedett 30,69-ről 31,28 százalékra. A fogyasztási hitelek éves kamatgörbéje is emelkedést mutat, pedig tavaly márciusban még 12 százalék felett volt az irányadó MNB-kamat.

Neve említésének mellőzését kérő banki szakértő elmondta, hogy a fogyasztási hitelek költségei iránt érdekes módon gyakran érzéketlenek az emberek. Csak azt nézik sokan, hogy a fizetendő havi díj mekkora. Ez bizonyára kevésbé sarkallja csökkentésre a bankokat – tette hozzá a szakértő. Felidézte azt az elemzést, amely szerint egy igazán nagy kereskedelmi bank Magyarországra érkezése kellene ahhoz, hogy újabb fordulatot vegyen a verseny a pénzügyi szolgáltatások piacán.

Gyurcsány Ferenc azt is kérte a szolgáltatóktól, hogy a bankok ne számoljanak fel többletköltséget a kártyatulajdonosoknak, ha azok idegen automatából vesznek fel pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!