Hírek

2005.04.08. 00:00

Ingatlanvásárlás külföldön

Ma már nem befektetési, inkább nyaralási célzattal vásárolnak külföldön ingatlanokat a magyarok.

Hofmeister Zoltán

A „sláger” országok közé tartozik Spanyolország, Ausztria és Horvátország, de feljövőben van Törökország, Görögország és Bulgária is. Befektetésként, bár az árak lassan az egekig szöknek, továbbra is a tengerentúlon, elsősorban Floridában érdemes tengerre néző apartmant venni, de hamarosan előtérbe kerül Románia is.

– Tíz éve mindenki befektetésként akart külföldi ingatlant vásárolni – mondja Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezetője –,míg az utóbbi időben Európában már inkább nyaralási céllal. Az USA-ban, Floridában még ma is nagyon megéri haszonszerzési céllal ingatlant venni.

Horvátország esetében az ingatlanszakértők nem bátorítják a vásárlást. – Sajnos még mai is rendezetlenek a tulajdonviszonyok, sőt előfordul, hogy újonnan épülő ingatlanokat sem csatornáznak.  Horvátországban  rövid a szezon is, illetve hitelt sem kapunk a vásárlásnál. Európában még mindig a legjobb választás Spanyolország. Azok, akik rendelkeznek a vételár 30–50 százalékával, kapnak jelzáloghitelt, 3–4 százalékos kamatra, amely jelentősen megkönnyíti a vásárlást. Azt viszont tudni kell, hogy a kiemelt üdülőövezetekben külföldi állampolgár nem vásárolhat. A magas árak ellenére még mindig Florida a legkedvezőbb célpont. Bár egy jobb helyen lévő, négyzetméterenkénti ára elérheti az egymillió forintot is.

Ahova engedély kell

A bürokráciával is meg kell küzdenie annak, aki ingatlant kíván vásárolni Horvátországban. A külügy- és az igazságügy minisztérium engedélye ugyanis mindenképpen szükséges az adásvételi szerződés megkötéséhez. A használt ingatlanok adásvétele még bonyolultabb, ugyanis ha csak egy szerb illetőségű személy is szerepel a tulajdonosok között, az üzlet nem jöhet létre. Utóbbi sokszor akkor derül ki, amikor minden kész az aláíráshoz.

A nagy lehetőség

A román ingatlanpiac is kecsegtető lehetőségeket kínál. Jelenleg a telekvásárlás a legnagyobb üzlet, hiszen egy-egy városszéli telket már 2–4 ezer forintos négyzetméteráron meg lehet vásárolni, míg az új építésű lakások négyzetméterára a nagyobb városokban 88–105 ezer forint. Szakértők szerint rövid időn belül akár duplájára is emelkedhetnek az ingatlanárak, így pusztán az értéknövekedésből jelentős hasznot lehet remélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!