Hírek

2005.04.08. 00:00

Ingatlanvásárlás külföldön

Ma már nem befektetési, inkább nyaralási célzattal vásárolnak külföldön ingatlanokat a magyarok.

Hofmeister Zoltán

A „sláger” országok közé tartozik Spanyolország, Ausztria és Horvátország, de feljövőben van Törökország, Görögország és Bulgária is. Befektetésként, bár az árak lassan az egekig szöknek, továbbra is a tengerentúlon, elsősorban Floridában érdemes tengerre néző apartmant venni, de hamarosan előtérbe kerül Románia is.

– Tíz éve mindenki befektetésként akart külföldi ingatlant vásárolni – mondja Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezetője –,míg az utóbbi időben Európában már inkább nyaralási céllal. Az USA-ban, Floridában még ma is nagyon megéri haszonszerzési céllal ingatlant venni.

Horvátország esetében az ingatlanszakértők nem bátorítják a vásárlást. – Sajnos még mai is rendezetlenek a tulajdonviszonyok, sőt előfordul, hogy újonnan épülő ingatlanokat sem csatornáznak.  Horvátországban  rövid a szezon is, illetve hitelt sem kapunk a vásárlásnál. Európában még mindig a legjobb választás Spanyolország. Azok, akik rendelkeznek a vételár 30–50 százalékával, kapnak jelzáloghitelt, 3–4 százalékos kamatra, amely jelentősen megkönnyíti a vásárlást. Azt viszont tudni kell, hogy a kiemelt üdülőövezetekben külföldi állampolgár nem vásárolhat. A magas árak ellenére még mindig Florida a legkedvezőbb célpont. Bár egy jobb helyen lévő, négyzetméterenkénti ára elérheti az egymillió forintot is.

Ahova engedély kell

A bürokráciával is meg kell küzdenie annak, aki ingatlant kíván vásárolni Horvátországban. A külügy- és az igazságügy minisztérium engedélye ugyanis mindenképpen szükséges az adásvételi szerződés megkötéséhez. A használt ingatlanok adásvétele még bonyolultabb, ugyanis ha csak egy szerb illetőségű személy is szerepel a tulajdonosok között, az üzlet nem jöhet létre. Utóbbi sokszor akkor derül ki, amikor minden kész az aláíráshoz.

A nagy lehetőség

A román ingatlanpiac is kecsegtető lehetőségeket kínál. Jelenleg a telekvásárlás a legnagyobb üzlet, hiszen egy-egy városszéli telket már 2–4 ezer forintos négyzetméteráron meg lehet vásárolni, míg az új építésű lakások négyzetméterára a nagyobb városokban 88–105 ezer forint. Szakértők szerint rövid időn belül akár duplájára is emelkedhetnek az ingatlanárak, így pusztán az értéknövekedésből jelentős hasznot lehet remélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!