Hírek

2005.04.16. 00:00

Időutazás az ókori Aquincum házaiba

Kiss G.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Aki belenéz a nem mindennapi, állítható magasságú távcsőbe, az egykori épületeket láthatja a mai romok felett
[/caption]Régi pompájukban csodálhatjuk meg az Aquincumi Múzeum épületeit. Egy készülék segítségével teljes épségében látható a valamikori közfürdő és a római piac. Az időutazáshoz mindöszsze egy turistatávcsőhöz hasonló szerkezetbe kell belenézni. 

A kép egy része a romkert eredeti környezetét ábrázolja. A fontosabb falmaradványok helyén azonban ott állnak a számítógéppel modellezett, kétezer éves épületek. A múzeum területén két készüléket helyeztek el. A főépület mellől a nagy közfürdőt és az iparosházakat, a szabadtéri színpad mellől az egykori Collegiumot és a Mithras-szentélyt lehet megtekinteni. A „távcsövek” belsejéből halk zene szól, felidézve az egykori víziorgona hangját. A szerkezet magassága állítható, így felnőttek és gyerekek egyaránt használhatják. A videoképeket a Magyar Tudományos Akadémia számítástechnikai intézete és az amerikai Silicon Graphics fejlesztette ki. A beruházás költsége meghaladja a tízmillió forintot. A múzeumi belépők ára nem emelkedik, a készülékek használatáért nem kell külön fizetni.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!