Hírek

2005.04.08. 00:00

Holnap hét forinttal drágul a benzin

Éppen egy hete drágult 7 forinttal az üzemanyag. Most ugyanennyivel fog.

Horváth K. József

Az elmúlt hónapokban a kőolaj hordónkénti ára 16 dollárral, azaz 40 százalékkal növekedett (1 dollár mintegy 190 forint). Így ma már hordónként több mint 50 dollárba kerül. Ilyen magas árra nem volt példa az elmúlt években. Ugyanezen időszakban a motorbenzin jegyzésára 60 százalékkal, a gázolajé pedig közel 30 százalékkal emelkedett. A jelenlegi világpiaci árak a motorbenzinnél literenként mintegy 20 forint, a gázolajnál pedig 12 forintos áremelést indokolnának.

A Mol szerint a márciusi és április elejei árszintek rendkívüli magasságúak. Ezeknek a hazai árakban történő azonnali megjelenítése kedvezőtlenül befolyásolná a fogyasztást. Erre való tekintettel a világpiaci árak hatását a fogyasztás alakulásának folyamatos figyelemmel kísérése mellett – csak bizonyos fokozatossággal kívánja a belföldi üzemanyagárakban érvényesíteni.

Az olajáremelkedések rövid távon nem jelentenek súlyos következményeket, mutatott rá Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. A honi gazdaság ugyanis kevésbé energiaigényes, mint például a cseh. Az erős forint és a gyenge dollár együttes hatása eddig védelmet jelentett az ugrásszerűen megnövekvő hazai benziárak kialakulásával szemben. Kérdés, megmarad-e ez a hatás a jövőben, hiszen gyakran hallani a forint gyengítését igenlő kormányzati megnyilatkozásokat. Az bizonyosnak látszik, hogy nem jön vissza a hordónkénti 9–12 dolláros időszak, s be kell rendezkedni az 50–55 dollár körüli hordónkénti árra.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár szerint belpolitikai feszültséget akkor okozhatna a magas olajár, ha nem 240, hanem 280 körül lehetne megvenni az eurót. Illetve, ha a dollár sokat erősödne.

Háromszor a héten

Németországban egy héten belül háromszor emelkedett az üzemanyagok ára – írja a Kölner Stadt-Anzeiger. Hétfőn 4 centes volt a drágulás, így a szuper benzin ára literenként 1,21 euróra emelkedett, a dízelé 1,07-re. Tegnap 1 centtel ismét nőtt az ár, 1,22 euróra. Így 1 cent híján elérte a korábbi csúcsot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!