Hírek

2005.04.06. 07:07

Gyurcsány Ferenc Stockholmban

BAMA

Egynapos hivatalos látogatást tett a svéd fővárosban a magyar kormányfő. Először XVI. Károly Gusztáv svéd király fogadta, aki Gyurcsány Ferenccel fél óráig beszélgetett angolul. Ezt követően Gyurcsány a svéd miniszterelnökkel, Göran Perssonnal találkozott. Tárgyalt Björn von Sydow-val, a svéd parlament elnökével, illetve a Wallenberg vállalatcsoport vezetésével. Hazautazása előtt felkereste az Ericsson távközlési vállalat fejlesztési központját is, ahol megtekintette az új termékekkel foglalkozó bemutatót.

- Herendit kapott ajándékba a magyar kormányfőtől a svéd király

A magyar külpolitika fontos célterülete Svédország, a politikai-gazdasági kapcsolatok ma-gas szintűek és problémamentesek. A nagyszabású Gripen-program folytatása mellett más vonatkozásban is fejlesztik a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat. A tárgyalásokon nagy hangsúlyt kapott az Európai Unió keleti szomszédságpolitikája – különös tekintettel Ukrajnára –, a válságkezelés, valamint a nemzetközi fejlesztési együtt-működés. Megbeszélései után Gyurcsány Ferenc kiválónak nevezte a magyar–svéd kap-csolatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!