Hírek

2005.04.02. 07:23

Gépből is kölcsönözhetünk

A videotékák megszűnésének felgyorsulása várható a DVD-kölcsönző automaták megjelenésével. Filmenként akár 100-150 forintot is megtakaríthatunk az új gépekkel.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A budapesti Viola utcába is éjjel-nappal mehetnek a DVD-rajongók kölcsönözni. Olcsóbbak a díjak a tékákénál.
[/caption]Négy automatájával napjainkban Debrecen a DVD-kölcsönző masinák hazai fellegvára. A Masterful Kft. az olasz Buster24 automatáinak forgalmazásával és üzemeltetésével akarja meghódítani a filmbarátokat. Budapesten a Filmbank Magyarország Kft. két – szintén olasz – VSI márkájú automatájából lehet DVD-t kölcsönözni.

Amíg a tékákban átlagosan 400-500 forintért vehető ki egy-egy DVD, addig az automatákból hat órára 250-300 forintért. Utóbbi árfekvés már a 600-2000 forintos kalózmásolatokkal öszszehasonlítva is versenyképesnek mondható. Az automaták a bér-, bérleti és rezsiköltségek megtakarításával tudnak a videotékák díjai alá szállni. További előnyük, hogy éjjel-nappal „nyitva” tartanak.

A Buster24 típusú automaták közül a legméretesebb 1074 DVD-t tud tárolni, a VSI gépek legnagyobbika pedig több mint 2100 férőhelyes. Az előrejelzések szerint miközben idén az 1200 hazai videotéka fele bezár, a következő öt évben mintegy ezer kölcsönző-automatát állítanak csatasorba. A készülékek ára 7 millió forint körül van.

– Az emberek először idegenkedtek. Aki használja, az viszont nagyon szereti. Folyamatosan bővül az ügyfélkörünk – nyilatkozta Rácz Tibor, a Masterful Kft. vezetője. Szilva Balázs, a Filmbank Kft. műszaki vezetője elmondta: cége az idén ötven automatát szeretne eladni.

Átlagos bérleti díjak

Videotékából 400-500 Ft/db/nap

Automatákból 250-300 Ft/db/6 óra

Interneten* 3900 Ft/hó

* Budapesten

Külön kódot kapnak a gyerekek és a felnőttek

Az üzemeltetőnél juthatunk hozzá az automata működtetéséhez szükséges mágneskártyához az éves tagsági díj befizetése és a kártya feltöltése után. A használathoz két PIN-kódot kapunk. Az első, úgynevezett gyerekkóddal a 16 és 18 éven (illetve 12 éven) aluliaknak ajánlott műveket lehet kivenni. A felnőttfilmek csak a második kóddal kölcsönözhetők. A gépeken az előzetesek megtekintésével választhatunk filmet. A kölcsönzési időt nem kell előre megadnunk. Az árat a visszavitel időpontja határozza meg. Legfeljebb két hétig lehet nálunk egy DVD, utána a szolgáltató kezdeményezi az ügyfélszerződés felbontását. Az automatákon egy-, két-, öt-, tíz- és húszezerforintos papírcímletekkel tölthetjük fel a kártyánkat.

Az interneten havi díjért bármennyit rendelhetünk

DVD-n megjelent filmeket nemcsak tékákból és automatákból kölcsönözhetünk, hanem Budapesten már a világhálón keresztül is. A DVDrent.hu internetes kölcsönző szolgáltatásait a filmek számától függetlenül 3900 forintos állandó havi díjért vehetjük igénybe. Egyszerre három DVD-lemez lehet nálunk. A filmeket futár szállítja házhoz, mintha pizzát rendelnénk. Amint végeztünk velük, elviszi a régi filmeket és már hozza is az újakat. A szállítás díja benne foglaltatik a havi díjban, azaz ingyenes.

Teszler Vendel Átlagos bérleti díjak Videotékából 400-500 Ft/db/nap

Automatákból 250-300 Ft/db/6 óra

Interneten* 3900 Ft/hó

* Budapesten Külön kódot kapnak a gyerekek és a felnőttek Az üzemeltetőnél juthatunk hozzá az automata működtetéséhez szükséges mágneskártyához az éves tagsági díj befizetése és a kártya feltöltése után. A használathoz két PIN-kódot kapunk. Az első, úgynevezett gyerekkóddal a 16 és 18 éven (illetve 12 éven) aluliaknak ajánlott műveket lehet kivenni. A felnőttfilmek csak a második kóddal kölcsönözhetők. A gépeken az előzetesek megtekintésével választhatunk filmet. A kölcsönzési időt nem kell előre megadnunk. Az árat a visszavitel időpontja határozza meg. Legfeljebb két hétig lehet nálunk egy DVD, utána a szolgáltató kezdeményezi az ügyfélszerződés felbontását. Az automatákon egy-, két-, öt-, tíz- és húszezerforintos papírcímletekkel tölthetjük fel a kártyánkat. Az interneten havi díjért bármennyit rendelhetünk DVD-n megjelent filmeket nemcsak tékákból és automatákból kölcsönözhetünk, hanem Budapesten már a világhálón keresztül is. A DVDrent.hu internetes kölcsönző szolgáltatásait a filmek számától függetlenül 3900 forintos állandó havi díjért vehetjük igénybe. Egyszerre három DVD-lemez lehet nálunk. A filmeket futár szállítja házhoz, mintha pizzát rendelnénk. Amint végeztünk velük, elviszi a régi filmeket és már hozza is az újakat. A szállítás díja benne foglaltatik a havi díjban, azaz ingyenes. A budapesti Viola utcába is éjjel-nappal mehetnek a DVD-rajongók kölcsönözni. Olcsóbbak a díjak a tékákénál. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!