Hírek

2005.04.04. 08:02

Eszter, a csapodár feleség

Parcsami Gábor

– Hét éve, amikor Törökországban nyaraltam, rabul ejtett az ország – meséli Kiss Eszter. – Megfogadtam, hogy hazajövet azonnal nekilátok törökül tanulni. Hosszas keresgélés után találtam is egy nyelviskolát. De ez nem elégítette ki tudásszomjamat, többet akartam tudni. Ismerni akartam az ország történetét, irodalmát és a vallását is. Egyre fokozódó kíváncsiságom hajtott az Eötvös Loránd Tudományegyetem török szakára, ahol most vagyok harmadéves.

Eszternek nem kis feladatot jelent a tanulás. – A színház mellett minden időmet leköti – árulja el. – Még szerencse, hogy férjem, Csirkés Ferenc keletkutató rengeteget segít vizsgaidőszakban. A művésznőt a Katona József Színházban ma este A talizmán című előadásban Szalome szerepében láthatjuk. – A darab az előítéletről szól – mondja. – Egy olyan faluban játszódik, ahol megvetik a vörös hajúakat. Szalomét hajszíne miatt csupán arra tartják érdemesnek a falubeliek, hogy libákat őrizzen.

Eszter a színházban április végi bemutatójában, William Congreve Így él a világ című darabjában Mrs. Hamisht alakítja. – Bonyolult a szerepbeli szerelmi életem – meséli. – Hasonlóan a darab többi szereplőjéhez, nekem is hiába van rendes hites uram, mégis mást szeretek. Az egész vígjáték a szerelmi szálak összekuszálódásáról szól.

Esztert a Katonában láthatjuk még a Puntila úr és a szolgája, Matti című Brecht-színműben és Spiró Koccanásában. A Kamrában a Csongor és Tündében és a Ledarálnak, eltűntem című Kafka-átdolgozásban játszik.

1994: Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd

Katona József Színház

Főbb szerepek: Uttaganga (Szent György és a sárkány), Lucile (Danton halála), Hermia (Szentivánéji álom), Yvonne (Yvonne, burgundi hercegnő), Ammónia (Alulról az ibolyát!), Júlia (Szeget szeggel) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!